Política 11/09/2014

Ple tècnic a la V de la Diada, amb més de 550.000 inscrits

Els més de mig milió d'inscrits fan preveure que la gran mobilització d'aquest Onze de Setembre serà un èxit

Ara
3 min

BarcelonaHa arribat el dia V. Aquesta tarda, milers de catalans ompliran els carrers de Barcelona i dibuixaran una gran V de 'votar' entre l'avinguda Diagonal i la Gran Via, amb el vèrtex a les Glòries. Amb més de 550.000 inscrits, segons l'última xifra oficial feta pública avui dijous per la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, la V ha assolit el ple tècnic.

El 96% dels trams –70 de 73– tenen una ocupació plena o gairebé plena, i només queden 3 trams per acabar d'omplir, però amb ocupació "alta", segons les dades de la pàgina ullsvermells.com, creada per un lector de l'ARA, que calcula el percentatge d'ocupació de cada tram. Tanmateix, es preveu que hi acudirà molta més gent de la inscrita i, per tant, no es dubta que acabarà sent tot un èxit.

El recorregut i les activitats previstes

La V humana recorrerà, des de la plaça de les Glòries de Barcelona, 5,7 quilòmetres de la Gran Via –fins a l'edifici de la Campana– i 5,6 quilòmetres de la Diagonal –fins a l'Hotel Princesa Sofía–. La manifestació començarà a les 17.14, en el que esdevé un homenatge als caiguts en la Guerra de Successió del 1714, fa 300 anys. A les 19.00 hi ha previstos concerts, i a les 20.14 –que simbolitza l'any 2014, 300 anys després de la derrota del 1714 i l'any de l'autodeterminació– es preveu una piulada massiva. Al marge de la V, però, abans, a les 12.00, hi haurà concentracions davant dels ajuntaments dels 947 municipis catalans a favor del 9-N.

Què s'hi ha de portar?

Les entitats impulsores demanen que en el moment de fer la inscripció s'adquireixi també el 'kit' de la V, que inclou samarreta –que podrà ser vermella o groga– i bossa per a l'avituallament. D'aquesta manera, volen configurar una enorme senyera visible des del cel al llarg de tot el recorregut. Per això és especialment important la inscripció prèvia, que ha de permetre als promotors organitzar el repartiment de manifestants. De fet, els diners que es recaptin amb la venda dels 'kits', a 15 euros, es destinaran tots al finançament de la gran campanya 'Ara és l'hora', que es pagarà exclusivament amb aportacions privades a la campanya més gran de 'fundraising' que s'ha fet mai al país.

El mosaic més multitudinari

'Ara és l'hora' ha expressat que vol convertir la V de la Diada en el mosaic més multitudinari de la història del país en forma de senyera. "La V serà un missatge clar al món de la voluntat majoritària a Catalunya de fer i guanyar la consulta el 9 de novembre", diu l'ANC en un comunicat. La campanya recorda que per garantir-ne l'èxit cal que tothom s'hi inscrigui, tal com es va fer l'any passat, "des de l'Albera fins a les Terres de l'Ebre".

Per què una V?

S'ha escollit una V perquè simbolitza "la via per fer explícita la 'voluntat' a través de l'acció de 'votar'", segons explica la web d'Ara és l'Hora. A més, és la confluència de dues de les vies més importants de la capital catalana: la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes, que es troben a la plaça de les Glòries Catalanes. "D'aquesta manera, crearem una imatge única que el món entendrà, amb una V gegantina que pintarem amb els colors de la senyera gràcies a la samarreta oficial de la Via", conclouen els organitzadors.

Els més joves, al vèrtex

L'ANC i Òmnium han fet una crida als joves nascuts el 9 de novembre del 1998 perquè se situïn al vèrtex de la plaça de les Glòries Catalanes. Segons la llei de consultes que està previst que aprovi el Parlament aquesta tardor, podran participar en aquest tipus de votacions els majors de 16 anys, i és per això que l'ANC ha fet una crida perquè formin part del vèrtex de la V els votants més joves que hi haurà a la consulta del 9-N. L'entitat ha informat que totes les persones que vulguin formar part del vèrtex poden dirigir-se al correu 16anys@araeslhora.cat, i indicar el nom, cognoms i telèfon de contacte.

Les xifres

  • 2.000 autocars portaran ciutadans del conjunt del país al centre de Barcelona
  • 130.000 samarretes venudes fins ara de color groc o vermell
  • 50 colles castelleres
  • 1.200 corals convocades
  • 7.000 voluntaris treballant per al bon desenvolupament de la mobilització
  • Gairebé 100 rèpliques de la V arreu del món
stats