Política 17/05/2019

La Moncloa demana l'abstenció de Cs i el PP a la investidura de Sánchez "per garantir un govern estable"

El govern estima que la votació per nomenar el nou president se celebrarà al juliol

Germán Aranda
2 min
La vicepresidenta Celaá demana l'abstenció de Cs i PP "per garantir un govern estable"

MadridEn una roda de premsa que ha començat amb un reconeixement per "la paciència i el patiment" de les víctimes del terrorisme coincidint amb la detenció del líder d'ETA Josu Ternera, la ministra d'Educació en funcions i portaveu del govern Isabel Celaá ha demanat aquest divendres després del consell de ministres l'abstenció dels partits constitucionalistes "per donar estabilitat al nou govern", recordant que aquests partits, Ciutadans i PP, "sempre insisteixen que no es pot governar amb els independentistes". Ha estimat també que la investidura de Pedro Sánchez podrà produir-se principis de juliol o finals de juny.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha insistit en la mateixa línia que Celaá durant la compareixença posterior a l'executiva del PSOE a Ferraz, informa Daniel Sánchez Ugart. Ábalos ha demanat l'abstenció de Ciutadans a la investidura i ha sigut contundent: "Nosaltres no volem dependre dels independentistes".

El recompte electoral del proper 26 de maig, condicionat per la triple convocatòria europea, municipal i, en 13 casos, també autonòmica, ha sigut un altre dels punts exposats per Celaá. El recompte de les autonòmiques dependrà de cada comunitat, per la qual cosa poden ser els primers resultats a ser públics, cap a les 21.00 hores, segons ha explicat Celaá. El recompte de les europees només es pot dur a terme quan es tanquin tots els col·legis electorals d'Europa, per la qual cosa fins a les 23.00 hores no s'espera que pugui haver-hi els primers escrutinis públics. Només quan acabi aquest recompte es podrà dur a terme el de les municipals, per la qual cosa Celaá ha estimat que fins a les 00.00 hores no començarà a haver-hi resultats públics, primer en els municipis més petits i després en els més grans.

Celaá ha lamentat el "boicot independentista" a la designació de Miquel Iceta com a president del Senat, cosa que "mostra fins on es pot estar disposat a arribar perquè prevalgui un estat d'ànim que destorba el clima de convivència", segons ha afegit. "La nostra voluntat és establir un diàleg dins la llei", ha insistit Celaá, que confia que "el Tribunal Constitucional posi remei a aquest despropòsit jurídic i administratiu", que considera el veto a Iceta. Malgrat el recurs, ha dit que la resolució no té per què afectar la nova candidatura a la presidència de la cambra de Manuel Cruz, que "és ferma". El ministeri d'Agricultura i Pesca, d'altra banda, assumirà les funcions de Meritxell Batet en les setmanes prèvies a la formació d'un nou govern, mentre que Batet serà candidata a presidència del Congrés.

Celaá ha anunciat també tres noves mesures del nou govern en funcions. En primer lloc, la convocatòria de prop de 13 milions d'euros per subvencionar escoles-taller per a persones en situació d'atur. En segon lloc, el govern també ampliarà les subvencions formatives a l'Espanya rural. I, per acabar, inversions en nou obres de reparació i manteniment de reformes i cinc contribucions anuals a organitzacions de desenvolupament.

stats