Política 19/12/2014

El jutge Vidal carrega contra l'acció disciplinària del CGPJ per "manca d'aparença d'imparcialitat"

Demana que s'arxivi el cas obert contra ell per participar en l'esborrany de Constitució catalana

Acn
2 min

MadridEl jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal ha sol·licitat aquest divendres al promotor de l'acció disciplinària que el CGPJ té oberta contra ell per la redacció d'una Constitució catalana, Jesús Fonseca-Herrero, que arxivi de manera immediata la causa o bé que es retiri i la deixi en mans d'un altre magistrat per la "manca d'aparença d'imparcialitat". Vidal ha hagut de comparèixer davant el promotor per fer una declaració ampliatòria respecte a la que ja va fer al mes de maig a causa de la seva participació als actes del 9-N i les seves declaracions des d'aleshores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l'hora en què ha estat a la seu del CGPJ a Madrid, Vidal s'ha acollit al seu dret de no contestar bona part de les preguntes que li han fet tant el promotor com el fiscal del CGPJ. Segons el jutge, sí que els ha informat que les seves intervencions "sempre han estat amb una finalitat estrictament jurídica" i ha insistit en la separació entre el que són les seves obligacions judicials en l'exercici del càrrec i la seva vida privada en el seu temps lliure.

Vidal ha sol·licitat "l'arxiu immediat" de l'acció disciplinària perquè, segons ha apuntat, l'expedient "ha caducat", atès que la llei estableix un període de sis mesos des que s'inicia l'acció disciplinària fins que hi ha d'haver una resolució definitiva, i en la mesura que l'expedient es va obrir el 19 d'abril del 2014 ja han transcorregut aquests sis mesos.

A més, en el cas que no estimi oportú arxivar-lo, Vidal ha demanat al promotor que s'aparti de l'expedient i es designi un altre promotor, donada la "manca d'aparença d'imparcialitat" que ha demostrat a partir de la resolució que el promotor va emetre el 9 d'octubre del 2014, on va demanar al CGPJ que suspengués de feina i sou a Vidal, una petició que no va ser acceptada per la Comissió Disciplinària de l'òrgan de govern dels jutges. Segons Vidal, en aquella resolució feia una petició "sense precedents en la història del CGPJ" i "a partir d'aquell moment ha quedat contaminat" perquè ja ha fixat una posició prèvia a la resolució.

El jutge espera rebre "en els pròxims dies" una resolució del CGPJ sobre el seu expedient. El promotor considera que Vidal va cometre dues infraccions greus quan va participar en les tasques de redacció d'una Constitució catalana. Una per "ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l'ordenament jurídic", i una altra per "vulneració del deure d'observació del règim d'incompatibilitats" per als jutges.

Fonts del CGPJ han negat que l'acció disciplinària hagi caducat. Addueixen que les qüestions prèvies que s'han practicat, com per exemple la seva primera declaració al mes de maig, no es comptabilitzen dins del termini i que els sis mesos que marca la llei per tancar l'acció van començar a comptar el 9 d'octubre del 2014, quan el promotor va demanar la suspensió de Vidal, de manera que el termini expiraria el 9 d'abril del 2015.

stats