UN RACÓ DE LES MUNICIPALS
Política 22/05/2019

La pàgina en blanc de Vila-Seca

Vila-seca té una història electoral plana. En els últims 26 anys, sempre ha guanyat Josep Poblet (PDECat) per majoria absoluta. I punt. Aquest diumenge, però, tot canviarà

Esther Celma
3 min
La pàgina en blanc de Vila-Seca

Vila-secaVila-seca té una història electoral plana. En els últims 26 anys, sempre ha guanyat Josep Poblet (PDECat) per majoria absoluta. I punt. Aquest diumenge, però, tot canviarà. Poblet ja no es presenta i només tancarà simbòlicament les llistes del nou candidat, l’actual regidor de Cultura i president del Patronat de Turisme, l’independent Pere Segura. El delfí s’ha pres tan seriosament el paper de cara nova per als nous temps que, fins i tot, es presenta sota la marca inèdita de Segura per Vila-seca, marcant distàncies amb l’antiga CiU on es va forjar Poblet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A finals de gener, Poblet, que també ha presidit la Diputació de Tarragona els últims 12 anys, va anunciar que deixava la política per “canvi de cicle” i “necessitat de renovació”. Fidel al seu propi estil, va fer públic que plegava en una conferència davant d’un auditori d’unes 200 persones. Per situar-nos en el temps, Poblet va empunyar la vara d’alcalde el 1993, a mig mandat, després que l’aleshores alcalde Joan Maria Pujals fos nomenat conseller de Cultura. Només feia quatre anys que Salou s’havia independitzat de Vila-seca, en una segregació encara més traumàtica pel repartiment del projecte, a cavall entre els dos termes municipals, de l’actual Port Aventura.

De fet, només feia un any que Vila-seca, Salou i la Generalitat havien aconseguit pactar que el parc temàtic i tots els terrenys expropiats del voltant es gestionarien administrativament a través del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT). El mateix CRT que prop de 30 anys després també regula el macroprojecte turístic conegut encara com a Barcelona World i en què Hard Rock operarà un casino.

El centre del Camp de Tarragona

Per situar-nos també en l’espai, Vila-seca ocupa el centre geogràfic del Camp de Tarragona. És estratègic pel Port de Tarragona i per la potent indústria petroquímica -Repsol hi té un pantalà-, i gràcies a les platges i els hotels de la Pineda és referent de la Costa Daurada. Lluny dels motors econòmics i dels centres de poder, hi ha el nucli urbà de la Plana, més a prop de Reus que no pas de Vila-seca i amb una alta concentració de famílies gitanes.

És en aquest context on Poblet s’ha imposat any rere any, amb resultats que, tot i perdre pistonada, el van portar a sumar el 2015 més del 40% dels vots i 11 regidors de 21. El fins ara alcalde marxa per la porta gran, però sentint l’alè de Ciutadans cada cop més a prop -el partit taronja va sumar gairebé el 50% de vots en les últimes eleccions catalanes i espanyoles- i amb una ERC en plena remuntada.

En aquestes eleccions singulars, en què per primer cop la clau no serà qui encapçala les llistes sinó que es votarà amb altres dinàmiques, Segura intentarà revalidar els bons resultats de sempre “amb un projecte d’èxit i amb un camí recorregut fins ara de prestigi” que diu voler continuar però aportant-hi “noves idees”.“Les majories són fruit de confiances que sumen, i aconseguir que la gent confiï en tu sempre és molt difícil perquè la gent és molt exigent”, afegeix.

El nou ajuntament que s’albira

Però davant l’escenari nou que s’obre amb l’adeu de Poblet, també l’oposició esmola les eines per intentar arribar a una alcaldia que durant anys els ha semblat inaccessible. Juan Antonio Ramírez, cap de llista de Cs, aspira a ser la sorpresa la nit electoral de diumenge gràcies a la bandera de Vila-seca, i no a la del seu partit. El 2015 va esgarrapar el 15,5% dels vots, i té bones perspectives després d’un mandat en què els tres regidors taronges han evitat fer bandera de la política lingüística o la lluita contra el Procés.

Qui no té gaires bones perspectives és el PSC, dividit entre el partit socialista clàssic encapçalat per un desconegut Ivan Navarro i la nova formació liderada per l’exportaveu del grup municipal socialista Ander Basterretxea, Tot per Vila-seca-Centrats.

En la Vila-seca post-Poblet hi pot haver, fins i tot, espai per a la pintoresca formació Tercera Edad en Acción. Un partit impulsat per pensionistes que es presenta bàsicament a les Canàries però que també provarà sort en dos municipis catalans: Vidreres i Vila-seca, que es prepara per a un escenari incert després de 26 anys de Poblet.

Municipi: Vila-seca

Comarca: Tarragonès

Alcalde: Josep Poblet (CiU)

Ple municipal: CiU (11), Cs (3), VSEC (2), PSC (2), DV (2), PP (1)

stats