CRÒNICA
Política 24/01/2023

Vox porta la seva guerra amb el PP al Congrés

Sánchez aprofita la polèmica sobre l'avortament per remarcar la connivència dels populars amb l'extrema dreta

2 min
Abascal passa per davant de la ministra Irene Montero en el Congrés.

MadridEl que havia de ser l'enèsim xoc entre la dreta i Pedro Sánchez ha derivat en un nou episodi de la guerra entre el PP i Vox a compte de la polèmica de l'avortament a Castella i Lleó amb el president espanyol de convidat de pedra. "Per què han desautoritzat un anunci fet en seu oficial que només significa més informació i alternatives [a les dones que volen avortar]? Necessiten el permís del PSOE i de Prisa? Quan negociem alguna cosa amb vostès, haurem de demanar permís a aquests senyors? Digui'ns-ho per a futurs pactes", ha clamat el líder de Vox, Santiago Abascal, des de la tribuna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del seu escó, la portaveu popular, Cuca Gamarra, mantenia un somriure forçat, ja que era conscient que aquelles paraules tiraven per terra la seva estratègia de centrar el debat polític en les mesures de Pedro Sánchez amb la reforma del Codi Penal i la llei del només sí és sí. Abascal ha aprofitat també per desacreditar la proposta d'Alberto Núñez Feijóo perquè governi sempre la llista més votada. "I com responen vostès? Anunciant que pactaran amb Pedro Sánchez amb l'espantall de la llista més votada per repartir-se el poder amb una proposta totalment antidemocràtica", ha sentenciat. Gamarra, per contra, ha defensat que la proposta de Feijóo és la "proposta integral d'enfortiment de l'estat de dret més important que s'ha fet".

Des del seu escó, Sánchez s'ho mirava amb fruïció i, evidentment, ha sucat pa durant les rèpliques. Primer ha retret al PP que no hagi aprofitat la crisi de l'avortament per "trencar amb els que són tan semblants als que van intentar un cop d'estat al Brasil i als Estats Units". I finalment s'ha dirigit a Abascal, primer per mofar-se de la "parsimònia" amb què està preparant la moció de censura que va anunciar a principis de desembre, i segon per advertir-lo que "vostè pot continuar amb els seus autocops imaginaris, però torni a atacar els drets de les dones perquè no ho tolerarem ni ho permetrem".

El PSOE, doncs, recupera l'estratègia d'agitar l'espantall de l'extrema dreta arran de la polèmica de Castella i Lleó davant la incomoditat manifesta que ha provocat en el PP. En aquest sentit, el més dur ha estat el portaveu socialista, Patxi López: "Vostès han intentat institucionalitzar el que feien a les portes de les clíniques, afegir patiment al patiment, i això fa molta por", ha dit des de la tribuna. "Cap govern, ni estat ni déu pot decidir sobre el cos de les dones", ha conclòs enmig dels aplaudiments de la bancada socialista.

Com era d'esperar, Catalunya també ha tingut un lloc en el debat. Sánchez, en una rèplica a Junts, ha volgut matisar que no ha dit que el moviment independentista no existeixi, "sinó que el Procés tal com l'hem conegut ja no". "I ho han dit membres del seu partit", ha dit en referència a unes declaracions de Jordi Sànchez. Segons ell, el Procés es basava en tres elements que ara ja no existeixen: "la unitat independentista, la unilateralitat i la confrontació". A favor seu hi ha la imatge que va donar l'independentisme en les protestes contra la cimera hispanofrancesa.

stats