CANVI DE CICLE
Política 03/08/2014

El BNG creu que Galícia tindria molt a guanyar amb una consulta sobiranista

El portaveu nacional del partit assegura que "Catalunya va decidir que vol volar en altres condicions, volar lliure i decidir democràticament, i negar aquest dret és extemporani"

Efe
2 min

Santiago de Compostel·laEl portaveu nacional del BNG, Xavier Vence, admet que si a Galícia no hi ha sobre la taula la reivindicació d'un referèndum d'autodeterminació és perquè encara no hi ha una opinió majoritària sobre aquesta qüestió, però considera que "la nació tindria molt a guanyar amb una consulta sobiranista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la seva organització política, sosté que si en algun moment aquest territori decidís que vol prendre una decisió estratègica com a país, hauria de donar-se el dret a poder fer-ho amb normalitat, "sense que això suposés cap drama o tragèdia", precisa en una entrevista amb l'agència Efe. És l'únic camí, puntualitza, per decidir "el futur", el tipus de polítiques que s'han de seguir i la negociació en fòrums internacionals sense estar pendents sempre de "els menyspreus i les desconsideracions del govern central".

És per això que pensa que des d'una òptica "democràtica" resulta poc comprensible que el govern central se segueixi "negant en rodó" al procés que planteja Catalunya, quan aquest territori ha mostrat la seva disposició a mantenir obert el diàleg però amb la fermesa que la consulta es farà d'una manera o altra, "un plantejament molt raonable". "Catalunya va decidir que vol volar en altres condicions, volar lliure i decidir democràticament, i negar aquest dret és extemporani. Ningú no hauria de tenir por que la ciutadania opini i d'assumir les conseqüències del que decideixi", sentencia el polític nacionalista.

La confessió de Pujol demostra una forma de governar "corrupta"

Sense abandonar aquest territori, respecte a la renúncia de l'expresident català Jordi Pujol a tots els seus càrrecs honorífics i prerrogatives després de confessar que va mantenir durant 34 anys comptes a l'estranger, Xavier Vence diu que està preocupat per la procedència d'aquests fons. "És una cosa que ja es veurà. No es poden anticipar esdeveniments de negocis i activitats il·lícites", encara que tot sembla portar a una forma de governar "corrupta" que el Bloc critica i que no es diferencia del que passa a les files del PP.

"En el cas Pujol, pel que es va sabent, sembla que tots eren recursos que procedien de la corrupció i del finançament il·legal del partit. I el PP és el menys indicat per enlletgir aquesta conducta injustificable, indecent i indigna, perquè està en la mateixa situació", sentència Vence.

stats