Senat
Política 21/02/2023

Xoc Feijóo-Sánchez per la llei trans: “Deixi de molestar la gent de bé”

El president espanyol acusa el líder conservador de posar en dubte els drets del col·lectiu trans

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest dimarts al Senat

MadridEl PP ha posat la banya en les lleis feministes del govern espanyol i Alberto Núñez Feijóo ha aprofitat l'altaveu que li dona el Senat per carregar una vegada més contra la llei del només sí és sí, i també contra la llei trans. Els populars han decidit disputar la batalla del feminisme als socialistes i Feijóo li ha arribat a preguntar a Sánchez: "Vol trencar la tradició del feminisme clàssic del nostre país?" Els populars pretenen modificar la llei trans si arriben a la Moncloa perquè no veuen de rebut que es pugui fer un canvi de sexe sense un informe mèdic, i encara menys que ho puguin fer els menors de 16 anys. Feijóo, però, ha anat més enllà quan ha afirmat: "Vostè ja porta la llei del només sí és sí i la llei trans, per les quals passarà a la història. Deixi d'una vegada de molestar la gent de bé. Deixi de posar-se en la vida dels altres".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Les persones trans no són gent de bé? És la interpretació que n'ha fet el president espanyol, Pedro Sánchez. "Mai hauria imaginat que reconèixer drets a minories fos molestar la gent de bé", li ha replicat. El PP s'ha afanyat a matisar que Feijóo no posava en dubte els drets del col·lectiu trans. "Una cosa és reconèixer drets i una altra, nyaps", ha afirmat a posteriori el portaveu dels populars al Senat, Javier Maroto. Fonts populars han explicat que Feijóo es referia a "juristes, metges i professors" que no entenen la llei trans i no hi són favorables. Abans, però, el cap de l'executiu espanyol havia aprofitat les paraules de Feijóo per burxar en les giragonses que ha fet el PP en relació amb lleis feministes com la de l'avortament.

El president espanyol, Pedro Sánchez, durant el cara a cara amb Alberto Núñez Feijóo al Senat.

"Per parlar de feminisme s'ha de tenir un cert crèdit feminista", li ha etzibat Sánchez, que ha aprofitat per recordar el rebuig del PP a la llei de l'avortament impulsada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Els populars la van portar al Tribunal Constitucional l'any 2010, però un cop al govern no la van derogar. És més, a hores d'ara el PP oficialment defensa l'avortament com un dret (no fonamental) regulat legalment. "Recorda què li deien a Zapatero fa 13 anys? Zapatero carnisser", ha recordat Sánchez.

Discrepàncies a la coalició, crisi al PP

Les divergències entre el PSOE i Unides Podem han tornat a servir a Feijóo per presentar el govern espanyol com un executiu poc estable i l'avantsala de l'arribada dels populars a la Moncloa. "Prefereix protegir la coalició que no les dones espanyoles", ha tornat a retreure Feijóo a Sánchez. De fet, el líder conservador també li ha preguntat per què encara no ha cessat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, arran de l'aplicació de la llei del només sí és sí, però, en canvi, sí que ha destituït els responsables del ministeri de Transports pels trens que no cabien als túnels.

El president espanyol ha obviat aquestes acusacions i ha girat la truita: ha tornat a la crisi del PP de fa un any i ha recordat els missatges elogiosos que els col·laboradors més pròxims a Casado van enviar a l'exlíder popular. Els mateixos que després li van girar l'esquena. "Li recomano una cosa: quan s'aixequi, miri si sent alguna cosa a l'esquena", ha ironitzat Sánchez.

stats