Partits polítics
Política 15/02/2023

Feijóo: "L'avortament no és un dret fonamental però es pot produir d'acord a la llei"

Els populars s'emboliquen en aquesta qüestió i acumulen crítiques, especialment des de l'extrema dreta

4 min

MadridL'avortament és un tema que tensiona el PP i l'intenta evitar sempre que pot, malgrat que ara estigui en primera línia política per un recurs que els mateixos populars van presentar fa més d'una dècada contra la llei de l'avortament. Aquest dimecres, el líder de la formació, Alberto Núñez Feijóo, ha lamentat que, segons ell, hi hagi "un interès per desviar l'atenció dels problemes que tenim que ratlla allò còmic". Als populars els incomoda perquè han de fer equilibris per representar totes les sensibilitats que hi ha dins el partit i en els últims dies s'han arribat a fer un embolic a l'hora de dir si defensaven o nel dret a l'avortament. "No considero que l'avortament sigui un dret fonamental, no està recollit així a la convenció de drets humans", ha contestat Feijóo. "Es pot produir sempre d'acord i de forma estricta conforme als criteris legals del país [...]. És exclusivament un dret que té la dona d'acord amb la llei del país. Fora d'aquesta llei, no es pot produir", ha afegit. És a dir, defensa el dret a l'avortament regulat en l'actual normativa espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP va recórrer l'any 2010 la llei de l'avortament –l'anomenada llei de terminis– del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que fa només uns dies va rebre l'aval del Tribunal Constitucional (TC) –de majoria progressista–. L'expresident Mariano Rajoy va arribar a la Moncloa un any després i, malgrat l'oposició que havien expressat a la norma, el seu govern no va derogar-la. Únicament va eliminar el punt que permetia avortar a les menors de 16 anys sense el consentiment dels seus pares. Els equilibris ja van començar llavors. Ara que el TC aborda tretze anys després el recurs dels populars, la incomoditat de la formació amb aquesta qüestió torna a ser palpable.

Les giragonses han anat in crescendo. El setembre passat, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, advertia que si arribava a la Moncloa derogaria totes les lleis que el partit tenia recorregudes al TC, entre les quals, la de l'avortament. Ho deia la mateixa setmana que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, avalava que les menors de 16 anys poguessin avortar sense el consentiment patern –tot i que defensava que ho comuniquessin als pares–, un punt al qual el mateix Feijóo s'havia oposat frontalment. El gir dràstic del líder popular va ser la setmana passada, quan va assegurar que la llei de terminis era "correcta" perquè estava "ben construïda" i li mereixia el seu "respecte".

Estava avalant, així, el dret a l'avortament? L'Església ho va entendre així i el bisbe d'Orihuela-Alacant, José Ignacio Munilla, va titllar aquest dilluns de "traïció" les declaracions: "La traïció del PP a la causa de la vida és total i absoluta". Munilla no podia concebre com algú "amb una recta consciència i sabent que el do de la vida és inviolable, pot donar suport" al dret a l'avortament. El portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, va haver de sortir a aclarir que el que havia dit Feijóo no suposava defensar aquest dret i que la posició del PP era la del 2017, és a dir, que l'avortament "no s'ha d'entendre com un dret sinó com un fracàs de la societat".

Un "fracàs" i un "drama"

Va intentar expressar-se de la mateixa manera aquest dimarts la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, que va considerar l'avortament com un "fracàs" i un "drama" per a totes les dones. La llei de terminis, va admetre la portaveu al Congrés, ja està "assumida" per la societat, sense entrar en si el PP la troba "correcta" o no, com va dir Feijóo. Sí que va reiterar que no comparteixen que les menors de 16 anys puguin avortar sense consentiment patern ni tampoc que s'elimini el període de tres dies de reflexió.

"Mai no jutjaré una dona que prengui aquesta decisió, però treballaré perquè no l'hagi de prendre i trobi tots els recursos [...]. Cap dona que prengui aquesta decisió és feliç l'endemà", va afirmar quan se li va preguntar per la seva posició personal. "Al PP hi ha moltes sensibilitats, com a la societat espanyola, i són respectables les unes i les altres", va afegir Gamarra. L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, també hi ha dit la seva aquests dies, apostant per parlar de polítiques "pro vida" en comptes d'avortament, un marc que considera que està imposant l'esquerra. Ha evitat, això sí, defensar tornar a la llei de supòsits de l'any 1985 com havia dit l'any passat.

Si els càrrecs actuals han de fer equilibris, alguns de ja retirats no tenen problemes per mullar-se del tot. L'exministre Jaime Mayor Oreja va arribar a dir això la setmana passada: "D'aquí uns anys ens avergonyirem de com matàvem persones dins les seves mares". És evident que el debat en el si del PP no està resolt i algunes veus del partit com la diputada Cayetana Álvarez de Toledo havien demanat llibertat de vot en qüestions morals com aquesta. De fet, algunes formacions com el PSC-Units ho permeten al Parlament. També ho havia fet l'antiga CiU.

Vox aprofita la debilitat dels populars

L'avortament s'ha convertit en una vulnerabilitat que aprofita l'esquerra, però sobretot l'extrema dreta per collar-los. Per a l'esquerra, la posició del PP és clarament una oposició al dret a l'avortament, mentre que per a Vox és tot el contrari. De fet, l'extrema dreta ha tornat a sucar-hi pa aquest dimarts quan el seu portaveu al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha burxat en les paraules de la setmana passada de Feijóo. "És innovador alegrar-se de la seva pròpia derrota al TC. Presenten un recurs, el perden i se n'alegren", va concloure.

Vox ja va aprofitar aquesta debilitat dels populars a Castella i Lleó quan va anunciar el protocol antiavortament, que no ha arribat a fer-se mai públic. Feijóo, de fet, ha aprofitat per desmarcar-se'n aquest dimecres quan ha assegurat que rebutgen qualsevol forma de "coaccionar" les dones que vulguin avortar. "Respectar les dones que volen tenir fills i donar-los suport és la nostra primera opció. Però no coaccionar les que vulguin interrompre l'embaràs d'acord amb la legislació", ha defensat.

stats