POLÍTICA
Política 12/10/2011

Defensa aconsegueix dissimular la xiulada a Zapatero a la desfilada militar canviant el públic de lloc

Els organitzadors han situat la tribuna d'autoritats a cent metres del públic. Una veu per megafonia ha demanat silenci i el "degut respecte" en els moments més solemnes

Efe
2 min
Desfilada militar

MadridUns 3.000 militars han desfilat aquest dimecres a Madrid amb motiu del Dia de la Hispanitat. La desfilada ha transcorregut amb normalitat i amb menys xiulets que anys anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri de Defensa ha canviat de lloc les autoritats per evitar els tradicionals xiulets al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Els organitzadors han situat el públic a més de 100 metres de la tribuna d'autoritats de la plaça Neptuno, cosa que fa gairebé impossible escoltar les protestes. Tot i això, s'han sentit alguns crits de "fora, fora", però no tants com els anys passats.

Per primer cop, per megafonia s'ha demanat al públic silenci i el "degut respecte" en els moments més solemnes com l'himne nacional o la hissada de la bandera. Tampoc s'ha anunciat per megafonia l'arribada de Zapatero a la tribuna d'autoritats.

Uns 3.000 militars, 147 vehicles i 55 avions i helicòpters han participat en la parada militar. Hi han assistit el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, altres membres de l'executiu, representants de les més altes institucions de l'Estat i dirigents polítics com el líder del PP, Mariano Rajoy.

Es tracta així d'evitar les esbroncades que han entelat la celebració en altres edicions, i especialment l'any passat, en què un grup va escridassar i va xiular durant l'acte de l'homenatge als caiguts.

La desfilada, que aquest any ha canviat el seu recorregut, ha transcorregut des d'Atocha a Colón, i ha cobert uns 1.800 metres, una mica més que altres anys.

Tret del Congrés i el Senat, nombroses institucions i museus obren les seves portes de forma gratuïta, entre ells el Prado, Thyssen, Reina Sofía o el Museu de l'Exèrcit de Toledo.

També ho fan el Palau Reial de Madrid, el Palau Reial del Pardo, el Reial Monestir de San Lorenzo del Escorial, la Biblioteca Nacional, el Museu del Greco (Toledo), el Museu d'Altamira (Santillana del Mar) o el Museu Nacional d'Art Romà (Mèrida).

A les 13:00 hores, un cop acabada la desfilada, els Reis oferiran una recepció al Palau Reial a representants de diversos àmbits socials.

En aquesta recepció també hi haurà un petit canvi, ja que els Reis saludaran de forma general a les principals autoritats, en lloc de fer-ho com fins ara, de forma individualitzada a cada convidat.

stats