La BBC i La Sexta, aliades en la ciència-ficció de ‘Refugiados’

La sèrie, en ple rodatge, mostra un èxode de persones que fugen del futur

La BBC ja ha començat a Espanya el rodatge de Refugiados, una sèrie de Bambú Producciones que s’emetrà a La Sexta en prime time. Amb una data d’emissió prevista per al mes d’octubre, la ficció és la primera producció de BBC Worldwide a l’Estat. És a dir, és la primera vegada que Anglaterra es fixa en la indústria espanyola per produir un format de ficció.

La sèrie tracta sobre un èxode massiu de persones del futur que viatgen al present per un imminent desastre global del qual encara no han transcendit més detalls. Des del futur, 3.000 milions de refugiats viatgen cap a enrere en el temps. Una sèrie de persones que poden entrar al present amb l’obligació d’obeir dos requisits que si no es compleixen poden ocasionar grans perjudicis a la societat que els rep. No poden parlar sobre el futur amb ningú i no poden relacionar-se amb les seves famílies.

L’arribada d’aquests milions de nous humans agafa tothom per sorpresa. Són prop de 3.000 milions i les conseqüències podrien ser dramàtiques si incomplissin les dues prohibicions.

La sèrie, però, no és coral. Tot i que són moltíssims els que tornen, el nucli de la trama es basa en la història d’un exiliat del futur que acullen els Cruz. Aquesta família, formada per l’Emma -interpretada per l’actriu Natalia Tena-, el Samuel -Will Keen- i la petita Ana -Dafne Keen- dóna aixopluc a l’Álex. El refugiat, interpretat per l’actor anglès David Leon, ha arribat al present amb una missió que canviarà la vida de tota la població un cop s’hagi portat a terme, i ell no està disposat a renunciar-hi de cap manera.

Natalia Tena, David Leon i Will Keen han sigut els elegits per protagonitzar una ficció que es rodarà en anglès i que s’enquadra dins del corrent del nearfy. Aquest subgènere de la ciència-ficció, molt en boga durant els últims temps, situa l’espectador en un futur pròxim en què l’estil de vida de la societat que es veu a la sèrie no és tan diferent de l’actual però en la qual hi ha elements que en la nostra era no existeixen. Més enllà del gènere, però, la ficció es pot definir com un thriller dramàtic futurista en el qual l’entorn natural té molta importància.

Natalia Tena és una actriu anglesa d’origen espanyol que interpreta el paper de l’Osha a Joc de trons. Un paper que no té res a veure amb el de Refugiados més enllà dels rodatges en entorns naturals. David Leon tampoc és nou en l’ofici, ja que ha participat en ficcions com RocknRolla o Vera. L’actor Will Keen, també britànic, és molt reconegut en el món de la interpretació, ja que ha participat en films com L’amor i altres desastres i El color de la màgia, així com en moltes produccions teatrals.

Els episodis en què els contextos naturals tenen un pes determinant es roden en diversos punts de la serralada de Madrid, i un equip tècnic majoritàriament espanyol s’encarrega de la realització. El director és David Pinillos, versat en ficció cinematogràfica com a director, guionista i editor. De Refugiados només n’hi ha prevista una temporada de vuit capítols.