Efímers 15/09/2014

Les noves protagonistes del boom orgànic

La cosmètica lliure de tòxics, natural i ecològica, és la base d’aquests salons, una alternativa a la perruqueria tradicional per a persones compromeses amb la salut i el medi ambient

Montserrat Rossell
4 min
Bioperruqueries Les noves protagonistes del boom orgànic Una xarxa  per als professionals

BarcelonaParabens, sulfats, silicones, ftalats, amines aromàtiques... Els cosmètics convencionals que ens posem als cabells -com tints, xampús, condicionadors, màscares i fixadors- contenen milers de substàncies químiques. Tot i que les absorbim i les inhalem en petites quantitats, hi ha l’evidència científica que algunes són perilloses per a la salut. Encara no se saben els efectes que poden tenir en el cos humà a llarg termini o què passa quan es barregen.

El codirector del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), Manolis Kogevinas, que des de finals dels anys 90 investiga la relació entre els tints i la salut, denuncia la falta de regulació al sector: “No vull crear cap alarma, però la cosmètica no es regula igual que els medicaments. Molts productes que fem servir diàriament no s’han sotmès a cap test de toxicitat. La solució és avaluar-los bé perquè la indústria deixi d’utilitzar els components que siguin perillosos”.

Només amb plantes pures

Mentrestant, la cosmètica ecològica i natural està en auge i es presenta com una alternativa per als consumidors i professionals que prefereixen aplicar el principi de precaució. En fan bandera les perruqueries biològiques, l’última tendència en el món de la bellesa capil·lar. Una opció que es recomana especialment a persones amb problemes d’al·lèrgia, patologies relacionades amb el cuir cabellut com alopècia, sequedat o debilitat després d’un tractament oncològic, i dones abans i després de l’embaràs i durant la lactància. En aquests establiments, que intenten crear el mínim impacte ambiental, hi regna la filosofia slow. Hi ha un ambient tranquil, una olor agradable i ofereixen una atenció personalitzada.

En un bol de fusta, Maite Freixa barreja la pols de diverses plantes triturades per obtenir el color adient per a una de les seves clientes. És tot el que porten els tints que elabora de manera artesanal a Hammam & Henna, un saló de bellesa a tocar de l’Hospital Clínic on els allisats i les permanents estan vetats. Arran d’una malaltia, aquesta estilista va haver d’abandonar la seva carrera com a advocada, es va posar a indagar sobre els tòxics que poden repercutir al cos a través del cuir cabellut i va fer una aposta decidida per investigar els resultats que li podien donar les plantes pures a l’hora de colorar els cabells, sense cap químic. Després de quatre anys d’estudi basat en la pràctica ha aconseguit diversos tons de rossos, castanys, rogencs i morenos. “No puc ser pretensiosa amb la naturalesa. Al negre atzabeja no hi podem arribar, però només amb plantes podem tenyir amb eficàcia tant els cabells naturals com el blanc”, explica.

En total combina mitja dotzena de plantes de cultiu ecològic certificat -no més de tres en cada fórmula-, com la henna, que serveix de base; l’indi, per als colors més foscos, o la cúrcuma, que proporciona tocs daurats. El sistema d’aquesta madrilenya establerta a Barcelona és una rara avis dins el món de la perruqueria. Per això quan enllesteixi la carta de colors òptima la idea és exportar-ho als professionals que en vulguin aprendre, i distribuir les mescles a domicili perquè els clients se les puguin aplicar a casa.

Un racó verd dins la ciutat

Per fugir de l’ambient carregat de les perruqueries en què treballaven i poder expressar la seva creativitat, l’Antonella Tirapani i l’Alessandro Catalusci, una parella d’italians verds fins a la medul·la, han tirat endavant el projecte Alone Perruquers Espai Ecològic. Ella despatxa al local original, a Arc de Triomf, i ell a Gràcia, on han inaugurat fa poc el segon. Hi atenen sols, com revela el nom de l’establiment. “Sortim una mica de la filosofia convencional. Són perruqueries molt petites, amb una sola cadira, perquè els clients es fidelitzin amb nosaltres i l’espai”, explica l’Antonella.

Volien crear un “racó verd dins la ciutat” i no se’ls ha escapat res: pintura ecològica verda per a les parets, mobles fets amb fusta reciclada, reductor del flux de l’aigua de l’aixeta, assecadors iònics amb silenciador... Pel que fa a la matèria primera, confien en dues firmes de cosmètica ecofriendly que formulen amb almenys un 95% dels ingredients d’origen natural, fabriquen amb energia renovable i gasten un 25% menys de plàstic per a tots els seus envasos, que són reutilitzables. “Tractem amb tints que deixen el cuir cabellut lliure de residus, fets a base de pigments vegetals carotenoides, que són antioxidants, i sense amoníac”, especifica.

Nodrir i recuperar els cabells castigats per les decoloracions agressives és el punt fort de les bioperruqueries. Maite Freixa assegura que gràcies a la falta de químics “hi ha un rejoveniment real dels cabells, que amb les plantes de seguida reaccionen i agafen la força i la brillantor de quan érem nens. Si, per exemple, una clienta tenia rínxols de petita, tornen a agafar cos i, curiosament, ja no necessitarà posar-se condicionador”, explica.

Això té una explicació: els tints vegetals no trenquen la queratina, la capa protectora dels cabells, i no fixen el color en l’estructura capil·lar, com passa amb els químics dels productes habituals. D’altra banda, un altre avantatge del tractament vegetal, per als que es cobreixen els cabells blancs, és que no es veu la típica ratlla que surt quan creixen els cabells, ja que “el color base no es colora, només els cabells blancs”. Un dels resultats immediats que destaquen clientes com la Sara Martínez, que estava cansada que li piqués el cuir cabellut i se li irrités cada cop que sortia de la perruqueria, és que aquest malestar desapareix.

Una xarxa per als professionals

L’Associació Vida Sana i la Fundació Biodiversitat són les impulsores d’Ecoestètica, una plataforma sorgida a la fira BioCultura i cofinançada pel Fons Social Europeu que treballa per potenciar el desenvolupament del sector de la cosmètica ecològica i natural, però sobretot, l’ús d’aquests productes entre els professionals. “Els consumidors tenen poca informació sobre els perills de la cosmètica convencional, però el més preocupant és que tampoc en tenen els professionals que estan constantment en contacte amb aquests productes, com els treballadors de perruqueries i centres d’estètica”, alerta Montse Escutia, coordinadora del projecte. Per això, Ecoestètica ofereix “assessorament, formació a nous emprenedors i també la possibilitat de fer servir la xarxa per difondre la seva activitat”. La plataforma va dirigida als actors de tota la cadena del sector, des d’agricultors fins a usuaris dels productes. L’Associació Vida Sana ha editat una guia per a professionals que es pot descarregar gratuïtament a la web Ecoestetica.org.

stats