Publicitat
Publicitat

L’EDITORIAL

Castor: el gran fiasco del govern Zapatero

No és just que si uns polítics van actuar amb mala fe ara ho hagin de pagar tots els ciutadans

Una mica més d’un any després d’iniciar les diligències, la Fiscalia va interposar ahir una denúncia contra els membres del govern Zapatero que van donar llum verda al projecte Castor, el magatzem submarí de gas situat davant la costa de Vinaròs, i l’empresa constructora per prevaricació mediambiental. Recordem que entre finals de setembre i inicis d’octubre del 2013 es van produir un seguit de terratrèmols de baixa intensitat a les comarques del Montsià i el Baix Maestrat que els experts van atribuir a l’activitat del magatzem sobre una falla que els informes geològics no havien detectat.

Aquest enorme despropòsit mediambiental i econòmic ha acabat costant a les arques públiques 1.350 milions d’euros, una xifra que correspon a la indemnització que l’Estat ha hagut de pagar a l’empresa constructora Escal UGS, propietat en un 66% de Florentino Pérez, per no haver pogut explotar la instal·lació. Precisament, el govern català va presentar ahir una denúncia davant del Tribunal Constitucional per evitar que els contribuents s’hagin de fer càrrec d’aquest nyap.

El que té de rellevant la denúncia de la Fiscalia, però, és que pot acabar portant al banc dels acusats membres d’un govern anterior si hi ha indicis que van prevaricar, és a dir, que van actuar injustament de manera conscient en ignorar el perill que aquella instal·lació produís activitat sísmica en zones poblades. En concret es tractaria dels responsables de l’Institut Geològic Miner i dels ministeris d’Indústria i de Medi Ambient que van intervenir en la tramitació del projecte i la concessió de la llicència administrativa a l’empresa concessionària. Entre els acusats hi podria haver els exministres Joan Clos, Miguel Sebastián -que és qui va firmar- i Cristina Narbona, que en el pitjor dels casos podrien afrontar penes de presó.

El jutjat de Vinaròs haurà de decidir si admet a tràmit la denúncia i inicia una investigació que pot marcar un abans i un després si es dicten responsabilitats penals per un fiasco com el de Castor. Però és evident que si algú va actuar amb mala fe en aquest cas no és just que tots els ciutadans n’hagin de pagar les conseqüències.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT