Ara Premium 29/05/2015

Avança la negociació per forjar un govern d’esquerres a Sabadell

L.v.
2 min
Guanyem, que lidera Marisol Martínez, votarà a favor d’un govern alternaltiu que sumi majoria.

BarcelonaEl 24-M va deixar un ple de difícil governabilitat a Sabadell, però els partits que van quedar empatats a quatre regidors -Unitat pel Canvi (ICV, EUiA i membres de Podem), ERC, la Crida (CUP i Entesa) i CiU- van acostar ahir posicions en una reunió a quatre bandes, amb l’objectiu de forjar un govern alternatiu al PSC del delfí de Manuel Bustos, Josep Ayuso, vencedor amb cinc regidors.

Segons fonts coneixedores de la reunió, la trobada va servir per refermar “el compromís i la responsabilitat” d’investir alcalde una persona “que generi més consens” que Ayuso, al qual ningú vol donar suport. Aquesta primera presa de contacte “cordial” i “amb actitud positiva”, segons apunten diverses fonts, hauria servit per llimar asprors entre partits. El pacte no serà fàcil.

Joan Berlanga, d’Unitat, preferiria una suma sense CiU, amb ERC, la Crida i també Guanyem, escissió d’EUiA que té dos regidors i que no estava present a la reunió d’ahir. Però els retrets públics entre Unitat i Guanyem poden complicar l’acord. La Crida també aposta per un govern d’esquerres sense CiU -no veuen lògic denunciar les retallades a Catalunya i pactar-hi a Sabadell-, mentre que ERC ja va admetre fa dies que hi ha punts d’entesa amb Unitat, la Crida, però també amb CiU.

A més, el cinquè en discòrdia, Guanyem, va anunciar ahir que donarà suport al govern local si té majoria absoluta, però si Unitat, la Crida, ERC i CiU no fan pinya, ells presentaran la seva pròpia candidatura. El més allunyat per formar part del govern és CiU. Ara bé, un hipotètic pacte entre Unitat, la Crida i ERC seguiria requerint l’aval nacionalista, almenys per investir l’alcalde, i caldrà veure fins a quin punt es faran cessions per atreure CiU.

La setmana que ve continuaran les reunions per “posar fil a l’agulla” i “apartar” el PSC de l’alcaldia de Sabadell, que l’ocupa des del 1999.

stats