Efímers 22/08/2015

Benvinguts al sinistre parc d’atraccions de Banksy

El grafiter inaugura avui al sud-est d’Anglaterra una sàtira de Disneyland amb obres de 47 artistes

Antoni Ribas Tur
2 min
Benvinguts al sinistre parc d’atraccions de Banksy

BarcelonaLa Ventafocs morta en un accident de trànsit i assetjada per periodistes, com si fos Lady Di; una dona atacada per una munió de gavines; una pastera plena d’immigrants sobre un mar de petroli; un antic vehicle antidisturbis d’Irlanda del Nord abandonat dins d’una bassa, i una tanca publicitària d’on un noi arrenca un cartell d’un James Cameron somrient. Es tracta d’algunes de les sinistres atraccions que el visitant podrà veure a partir d’avui a Dismaland, el “parc de pertorbacions” que el grafiter Banksy inaugura a les instal·lacions del Tropicana, un parc aquàtic que va tancar fa 15 anys per falta de públic i que estava abandonat a la localitat de Weston-super-Mare, a Somerset (sud-est d’Anglaterra). Es tracta d’una “exposició d’art i entreteniment per a anarquistes principiants” crítica amb el consumisme i el Somni Americà. Està presidida per una versió decadent del castell d’Eurodisney. De fet, el nom del parc és un joc de paraules amb Disneyland en què Disney s’ha substituït per la paraula dismay, que vol dir consternació, en anglès. Té una superfície de més de 10.000 m i estarà obert fins al 27 de setembre. Ahir centenars d’habitants de la localitat, que hi podien accedir un dia abans, feien cua per entrar-hi.

A Dismaland es poden demanar crèdits a un interès del 5.000%, les figures de l’atracció dels aneguets per pescar estan brutes de petroli i hi ha una versió deformada de la Sireneta. També una orca que en lloc de ser en un zoològic surt d’un lavabo, una representació de la mort a bord d’un auto de xoc i uns cavallets que també són un escorxador. “És un parc temàtic familiar no apte per a infants”, ha subratllat l’artista, que hi presenta una desena de grafitis. La resta d’obres són d’artistes britànics i internacionals com Damien Hirst, Jenny Holzer, Mike Ross, Ben Long, Dietrich Wegner i Jimmy Cauty. “No és art si no té el potencial de ser un desastre”, diu un cartell penjat dins el recinte. A més, els vigilants van vestits de negre, fan mala cara i alguns venen globus amb el lema “Sóc un imbècil”.

“Quan era petit m’encantava el Tropicana, així que tornar-ne a obrir les portes és un honor. Espero que Weston no perdi l’oportunitat de tornar a estar en una bassa d’aigua tèrbola menjant patates fregides fredes amb el so de nens plorant”, va dir Banksy en un mitjà local. El misteriós grafiter, com és habitual, no s’ha desemmascarat. A més d’art, Dismaland també inclou un programa de concerts els divendres que es clourà amb Pussy Riot i Massive Attack.

Tot i el caràcter provocador, les autoritats locals han rebut Dismaland amb els braços oberts. Es tracta de la primera gran exposició de l’artista al Regne Unit des de la retrospectiva que el Museu de Bristol li va dedicar l’any 2009, una mostra que va tenir un impacte econòmic de prop de 14 milions d’euros en l’economia de la ciutat.

stats