Ara Premium 02/12/2014

La polèmica botiga del Barça de Sagrada Família haurà de tancar aquest dijous

El local incompleix la normativa municipal perquè dedica més espai a la venda que al museu

Núria Martínez
2 min

BarcelonaEl model turístic de Barcelona ha esdevingut, sens dubte, un dels problemes amb majúscules d'aquesta legislatura del govern de Trias. Després de la reivindicació dels veïns de la Barceloneta, diversos barris de la ciutat –que històricament no s'han caracteritzat per la seva mobilització– van sumar-se a la rebel·lió contra el model turístic. Entre altres, els veïns de la Sagrada Família han denunciat insistentment els perjudicis que genera el turisme massiu al barri. Una de les seves principals demandes era el tancament de la botiga del Barça situada al carrer Mallorca, davant de la façana de la Glòria de la Sagrada Família. Després de tres mesos de reivindicacions, la botiga tancarà les seves portes –temporalment– aquest dijous. Així l'hi ha notificat el districte de l’Eixample, que demana que es corregeixin les irregularitats del local.

La botiga gestionada per l'empresa Galcerán 2000 –un dels 'partners' de Nike– va obrir a finals del mes d'agost mitjançant el procediment habitual. Van enviar un comunicat a l’Ajuntament en què li explicaven l’activitat que duien a terme. Des del moment que el comunicat s’envia a l’Ajuntament, es pot posar en marxa l’activitat, sense una aprovació explícita. Com va avançar aquest mitjà el mes passat, no va ser fins al 24 d’octubre que els serveis tècnics del consistori van comprovar que el comunicat no era correcte i que no es corresponia amb l’activitat que s’hi desenvolupava. La botiga se situa al centre de l’illa de cases que està previst que desaparegui per acabar el projecte del temple. La normativa diu que en aquesta zona no es poden obrir botigues noves. Per tant, perquè fos legal, l’activitat sol·licitada hauria de ser la de museu amb activitat complementària de botiga. No obstant, tot i que estiguessin actuant sota aquest epígraf, també estarien incomplint la normativa.

El local dedica molt més espai a la venda del que està permès. La normativa diu que l’activitat complementària no pot superar l’activitat principal. És a dir, que l'espai de botiga ha de ser molt inferior al de museu. La botiga té un total de 430 metres quadrats, segons l’Associació de Veïns de Sagrada Família. A la planta baixa s’hi ubica la zona comercial, que, segons els veïns, té 260 metres quadrats. Al pis superior hi ha una zona de museu, amb alguna peça única, però bàsicament panells explicatius i una àrea audiovisual. Aquest pis, asseguren, suma 170 metres quadrats.

Per la seva banda, el Barça ha explicat que el tancament és "temporal" per poder adaptar-lo a la normativa. A més, han recordat que qui gestiona aquest local és FCBMerchandising, que té cedits els drets a Galcerán 2000.

stats