COMPTES PÚBLICS
Economia 29/07/2014

Montoro rectifica i les indemnitzacions només tributaran a partir dels 180.000 €

Modifica la reforma fiscal perquè només una minoria dels acomiadats hagin de pagar impostos

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridEl ministre d’Hisenda finalment ha fet marxa enrere i retira una de les parts més criticades de la reforma fiscal. Cristóbal Montoro només farà tributar les indemnitzacions per acomiadament que superin els 180.000 euros. Es tracta d’un canvi dràstic del govern espanyol davant d’una mesura criticada durament pels sindicats i alguna patronal com Pimec. Tal com es redactarà la llei, quedaran exempts de pagar el 99,9% dels acomiadats, segons calcula ara el ministeri d’Hisenda. La rectificació s’inclourà en el projecte de llei de la polèmica reforma fiscal que està previst que el consell de ministres aprovi divendres -l’últim abans de les vancances-. “Integrarem aquesta proposta i així eliminarem debats innecessaris i ens dedicarem a resoldre el que realment importa als ciutadans”, va dir ahir Montoro des de Sevilla.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A l’avantprojecte de llei de la reforma fiscal que Montoro va presentar a finals de juny només es declaraven exemptes les indemnitzacions que no superaven els 2.000 euros per any treballat. És a dir, quedaven exempts els treballadors acomiadats que cobraven fins a 20.000 euros a l’any. Els que en cobraven 30.000 i rebien 2.750 euros per any treballat d’indemnització tenien un 72,7% exempt i de la resta n’havien de pagar l’IRPF.

Del 79% d’afectats al 0,01%

Ara, en canvi, només hauran de pagar impostos els que rebin indemnitzacions més generoses. Per exemple, algú que cobri 100.000 euros anuals només haurà de tributar si té una antiguitat de 15 anys a la mateixa empresa en cas de cobrar 45 dies per any treballat o 20 anys si la indemnització és de 33 dies per any treballat. Algú que cobri 35.000 euros no haurà de pagar ni tan sols si porta 40 anys a la mateixa empresa, segons calcula el fiscalista Albert Sagués, soci del despatx TGG.

Segons Hisenda, el grup que tributarà només suposa el 0,01% dels acomiadats, mentre que amb la primera mesura eren un 79%: un canvi dràstic. Però la quantitat que hauran de pagar els més rics no serà desorbitada. Les indemnitzacions superiors a 180.000 euros tributaran per excés, és a dir, només pagarà impostos la quantitat que superi el nou llindar. El límit coincideix amb el que ja existeix a Navarra i el País Basc.

Els sindicats van ser els primers a fer la proposta que finalment ha aceptat Montoro. El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, justament va demanar que s’igualés el tractament fiscal que tenen els acomiadaments a tot l’Estat.

Els experts laboralistes consultats per l’ARA donaven per fet que si es tirava endavant la proposta, la conflictivitat laboral estava garantida. La idea inicial de Montoro obligava a agafar la calculadora en tot moment de la negociació entre treballador i empresa, ja que el cost brut de l’acomiadament s’encaria. En qualsevol cas, Hisenda s’afanyava a destacar ahir que la mesura s’adopta en un moment en què la situació ha variat notablement respecte d’anys anteriors, amb una disminució dels acomiadaments i un increment del nombre de treballadors que es reincorporen al mercat de treball.

A partir d’ara l’interrogant és com s’ho farà l’equip del ministre per intentar compensar els 9.000 milions d’euros que està previst que deixin d’ingressar les arques de l’Estat per la reforma. El PP ho fia tot a la recuperació econòmica malgrat les protestes de Brussel·les. Tot i això, la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, obria ahir la porta a nous ajustos: “Cal continuar pel camí de les reformes que han d’ajudar a la recuperació”, assenyalava.

Canvi en l’impost de societats

El govern espanyol aclarirà divendres com queda finalment la reforma fiscal. Serà llavors quan presentarà el projecte de llei en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Montoro va avançar ahir que també hi haurà petites modificacions relacionades amb l’impost de societats.

Fiscalistes i empreses han demanat al ministre que suavitzi el cop que suposarà la retallada en deduccions que inclou la reforma fiscal. La solució del govern espanyol serà “abaixar el tipus de gravamen” sobre l’impost de societats per “guanyar capacitat de competir”. A banda, també es crea per a les petites i mitjanes empreses la reserva de capitalització, una figura que, segons Montoro, permetrà que es reforcin perquè tindran més recursos propis i que no hagin de demanar crèdits.

stats