HIPOTEQUES

El client podrà rebutjar la hipoteca fins a set dies després de firmar-la

També es prohibirà vincular-la amb altres productes financers

A Europa ningú vol que es tornin a repetir bombolles immobiliàries com l'espanyola o la irlandesa. I una de les peces per aconseguir-ho passa per delimitar la concessió d'hipoteques. La nova normativa sobre aquest tipus de crèdits aprovada ahir per l'Eurocambra preveu un període de reflexió de fins a set dies per al client d'una entitat financera que hagi subscrit una hipoteca. En aquest termini, el ciutadà podrà bandejar l'acord amb el banc. Abans de pactar el préstec, el client també podrà utilitzar set dies més per repensar la decisió. En total, doncs, 14 dies per completar el procés de signar una hipoteca.

El Parlament Europeu va acceptar per 596 vots a favor, 31 en contra i 65 abstencions la nova normativa sobre hipoteques, que inclou mesures per augmentar la protecció del ciutadà i pretén crear un mercat únic, més competitiu. Uns bons desitjos que es concreten en la prohibició de lligar una hipoteca a la compra d'un altre producte financer, una pràctica molt habitual al mercat espanyol. Segons el Parlament Europeu, d'aquesta manera el consumidor podrà canviar més fàcilment de banc i subrogar la hipoteca.

Les entitats financeres també podran tenir més garanties, perquè examinaran la capacitat del client per tornar el crèdit. Els bancs hauran d'entregar a l'usuari uns formularis estandaritzats, cosa que permetrà comparar les diferents ofertes, informa Europa Press. "Per a moltes famílies, una hipoteca és el compromís financer més important i el més durador. Necessitem aquestes normes per avançar cap a un mercat hipotecari de la Unió Europea que sigui estable, integrat i sostenible", va valorar Antolín Sánchez Presedo, eurodiputat del PSOE i ponent parlamentari del text.

La directiva, que ara els països tindran un termini de dos anys per transposar, impedeix que els estats membres s'oposin a la dació en pagament si el banc i el client l'acorden expressament en el contracte. A més, la norma exigeix a les entitats financeres que es mostrin "raonablement tolerants" en els casos de dificultats de pagament i que "facin tots els esforços raonables per resoldre la situació" abans d'iniciar un procés de desnonament, va explicar Sánchez Presedo.

En el cas contrari, quan el client vulgui amortitzar abans d'hora el préstec, no hi podrà haver recàrrecs, si bé l'entitat financera tindrà dret a rebre una compensació justa. En tot cas, el representant socialista va argumentar que es tracta d'una "directiva de mínims, que no limita en cap cas que els països puguin anar més enllà", segons informa l'agència Efe.

Altres canvis que va introduir el Parlament al marge de la proposta inicial de la Comissió Europea tenen a veure amb el pagament d'hipoteques en moneda estrangera. En aquest cas, el client haurà d'estar informat que les quantitats pendents podran augmentar. A més, les taxacions hauran de ser independents.

Vigilància

Aquestes noves regles podran ser avaluades per l'Autoritat Bancària Europea (EBA, en les sigles en anglès), que podrà demanar explicacions i informació als països de la UE sobre l'adaptació de la directiva.

D'aquesta manera, la primera llei hipotecària europea busca la creació d'un mercat únic europeu a través de la instauració d'un passaport que permeti als intermediaris de crèdit autoritzats en un estat membre oferir els serveis a tota la UE, com ja passa amb els fons d'inversió. Les entitats financeres tindran el dret d'accedir a les bases de dades sobre l'historial dels seus clients.