L’EDITORIAL

Els fiscals catalans deixen Rajoy en evidència

Rajoy impulsa la querella contra Mas en contra de l’opinió del PSOE i els mitjans internacionals

Si no hi ha cap sorpresa, el fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, presentarà avui una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i diversos membres del Govern per haver desobeït la suspensió del 9-N dictada pel Tribunal Constitucional. Aquesta querella, però, arribarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya totalment deslegitimada, perquè els fiscals catalans en ple consideren que no hi ha base jurídica suficient per acusar l’executiu català de cap delicte, i encara menys del de desobediència. El ridícul que ha fet l’Estat en tot l’afer de la querella és monumental, però és sobretot la crisi oberta a la Fiscalia la que ha deixat en evidència l’argumentari de Mariano Rajoy sobre el 9-N.

Fins ara Rajoy havia circumscrit la consulta catalana a l’àmbit de la legalitat. Doncs bé, des del moment que els fiscals catalans, poc sospitosos de ser sobiranistes, afirmen que no hi ha base per a la querella del 9-N, el govern espanyol no té més remei que admetre que la seva estratègia és purament política i no legal. És a dir, la decisió de querellar-se contra el president Mas no és cap automatisme jurídic, com se’ns volia fer creure, sinó que respon a la voluntat d’afeblir encara més els ponts de diàleg amb Artur Mas i criminalitzar una ideologia, en aquest cas l’independentisme, que a Catalunya s’expressa de manera escrupolosament democràtica, pacífica i cívica.

En el camí, però, hauran arrossegat per terra l’escassa credibilitat del ministeri públic, que actuarà a la vista de tothom com a braç executor de la voluntat de la Moncloa i en contra de l’opinió dels partits de l’oposició i dels principals mitjans internacionals, que reclamen diàleg i una sortida negociada al conflicte. Les declaracions del vice secretari general d’organització del PP, Carlos Floriano, en el sentit que els fiscals catalans estan “contaminats” per l’ambient que es respira a Catalunya voreja la paranoia i demostra el profund desconeixement de la realitat catalana. I tot apunta que Rajoy no farà res per intentar comprendre què passa aquí quan vingui a Barcelona dissabte de la setmana que ve.

Més continguts de