LA POLÍTICA DEL KREMLIN
Internacional 19/12/2013

Rússia alliberarà Les Pussy Riot en una amnistia cosmètica

La llei també permet indultar els activistes de Greenpeace, però no els opositors polítics presos

Carme Riera Sanfeliu
3 min
LA FI D'UN MALSON Dos dels trenta activistes de Greenpeace pendents de judici a Sant Petersburg abraçant-se després de saber que poden ser indultats.

Barcelona.El Parlament rus va aprovar ahir per unanimitat una llei d'amnistia que obre les portes a alliberar presoners tan cèlebres com les dues noies de Pussy Riot i a retirar els càrrecs a una trentena d'activistes de Greenpeace arrestats per haver abordat una plataforma petroliera de l'Àrtic rus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta del regal que fa el president Vladímir Putin a la nació en el vintè aniversari de la Constitució postsoviètica del país. El cap d'estat va ordenar al Consell de Drets Humans la redacció d'un text que "subratlla l'humanisme de Rússia". Però tot i les intencions del Kremlin, els redactors del text denunciaven ahir que la versió final no tenia res a veure amb la seva proposta. "Vam proposar unes condicions que haurien permès deixar en llibertat centenars de milers de presoners", deia Liudmila Alekseieva, presidenta del Grup Hèlsinki de Moscou. "Volíem que tots els presoners polítics quedessin en llibertat", es lamentava aquesta octogenària, que encapçala l'ONG de més llarg recorregut al país.

El resultat queda molt lluny del que volien els activistes sobre el paper. La llei garanteix l'amnistia a totes les persones "que no hagin comès delictes greus", així com a gent gran, discapacitats, mares de nens petits i embarassades. És aquí on s'agafen els advocats de les dues membres de les Pussy Riot per creure que les seves clientes es beneficiaran del perdó presidencial, perquè Nadejda Tolokonnikova i Maria Aliokhina són mares. Les dues noies acabaran de complir sentència al març, després d'haver passat dos anys empresonades per "vandalisme" per haver cantat contra Putin en una catedral de Moscou.

Després de passar 21 mesos entre reixes en uns dels centres penitenciaris més durs de Rússia, són escèptiques sobre les seves possibilitats de sortir. "Quan vius en aquestes condicions és difícil creure que la Duma [la cambra baixa russa] aprovarà una amnistia", explicava ahir al diari The Guardian Petia Verzilov, el marit de Tolokonnikova. L'activista ha iniciat diverses vagues de fam i ha denunciat "condicions pròximes a l'esclavatge".

Amb la mateixa perplexitat van rebre la notícia la trentena d'activistes de Greenpeace que fa més de dos mesos que estan atrapats al país. En llibertat sota fiança, no poden abandonar Sant Petersburg i s'enfronten a penes de presó de fins a set anys. "Potser podré marxar a casa aviat, però mai hauria d'haver estat empresonat", deia ahir el capità del vaixell Arctic Sunrise, que va portar els activistes a la plataforma russa. "Volíem denunciar una gran amenaça mediambiental, però ens van abordar homes emmascarats amb ganivets i pistoles. Els criminals no érem nosaltres".

Els analistes coincideixen que amnistiant les Pussy Riot i els activistes ecologistes Putin pretén deixar enrere dos dels casos més espinosos en la seva relació amb la comunitat internacional. Segons Carmen Claudín, investigadora del Cidob, aquest gest no li costa res al president perquè la llibertat de les Pussy Riot i dels activistes no farà trontollar el seu poder al Kremlin.

Una amnistia fàcil

Les condicions de l'amnistia garanteixen que els principals enemics polítics del president segueixen entre reixes. Els acusats per crims econòmics no podran acollir-se al perdó presidencial. És el cas de Mikhaïl Khodorkovski, l'arxienemic de Putin que compleix condemna fa 14 anys a Sibèria, i d'Aleksei Navalni, el líder de la renovada oposició russa, sentenciat a cinc anys de presó i a l'espera que es resolgui un recurs per decidir si el tanquen o no.

Els activistes pels drets humans insisteixen que l'amnistia només beneficia una fracció minúscula del més de mig milió de presos polítics. "Aquesta llei beneficiarà moltes víctimes de la injustícia, no esborrarà els antecedents penals dels condemnats per error. Aquesta legislació és una prova més de la politització de la justícia a Rússia", deia John Dalhuisen, director d'Amnistia Internacional a Europa i l'Àsia Central, que defensa que "la millor manera de celebrar l'aniversari de la Constitució russa és respectar-la".

stats