Internacional 24/06/2014

“El periodisme no és un crim”: la xarxa i les entitats protesten

El ‘hashtag’ #freeAJStaff es converteix en tendència mundial, amb 50.000 tuits

i
àlex Gutiérrez
3 min
Protesta davant del sindicat de premsa egipci per protestar contra les detencions de periodistes de la cadena Al-Jazira.

BarcelonaLa condemna dels tres reporters d’Al-Jazira feta per les autoritats egípcies ha desfermat una onada de protestes des de diverses instàncies periodístiques i organitzacions de defensa dels drets humans. A les xarxes socials, l’activitat també va ser intensa: més de 50.000 tuits van fer servir el hashtag #freeAJStaff (Allibereu el personal d’Al-Jazira), que es va convertir en tendència mundial. L’etiqueta es va posar en marxa quan van detenir els tres periodistes, al desembre, i amb l’impuls d’ahir ja suma 273.000 usos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mateixa cadena Al-Jazira ha convertit el cas en una punta de llança de la seva tasca informativa. En un comunicat fet públic ahir denunciava: “Avui tres col·legues i amics han rebut sentència i seguiran entre reixes per haver acomplert de manera brillant la seva feina com a periodistes. Són culpables, però, de cobrir històries amb gran habilitat i integritat. Culpables de defensar el dret de la gent a saber què està passant al món”

El canal desacredita el judici al qual s’ha sotmès els seus tres treballadors: “No hi ha cap justificació per haver detingut, ni que fos un sol minut, els nostres tres col·legues. I mantenir-los reclosos per 177 dies és una ofensa. Haver-los sentenciat desafia tota lògica, sentit i qualsevol semblança de justícia [...] En cap moment del judici les absurdes acusacions s’han sotmès a escrutini”. I acabava agraint les mostres de solidaritat que es van anar recollint al llarg de la jornada: “El suport per Mohamed, Peter i Baher s’ha sentit amb veu forta, unificada i determinada, i ha ressonat des de totes les cantonades del món. [...] Aquesta gran solidaritat és el puntal per sostenir llibertats bàsiques com les d’expressió i el dret dels ciutadans a estar informats”.

Amnistia Internacional feia circular una fotografia que va ser la piulada més compartida a la xarxa sobre el tema. Es tractava d’una imatge amb fotografies de diversos periodistes que sostenien el rètol #freeAJStaff i s’havien tapat la boca amb una mordassa. Al centre s’hi podia llegir el lema “El periodisme no és un crim”.

Aquesta frase era protagonista també d’un anunci aparegut a la contraportada del New York Times. Firmat per Al-Jazira, deixava tota la pàgina del diari pràcticament en blanc. I, en un racó del llençol, hi havia la frase “Això és el que passa quan silencies periodistes”.

També WAN-Ifra, la principal entitat que aplega editors de diaris de tot el món, es posicionava. El secretari general de l’organisme, Larry Kilman, declarava en un comunicat: “Estem decebuts i enfadats per la sentència. És un ús aberrant dels principis de llibertat de premsa” i alertava que durien “la protesta als termes més enèrgics possibles”.

Un altre dels organismes que s’ha significat és la FCAEA (Foreign Correspondent’s Association of East Africa). Diversos dels seus membres han canviat el seu avatar a les xarxes socials per mostrar la seva repulsa a la condemna. I Nairobi -la ciutat que servia de base d’operacions per a Greste, un dels condemnats- ha acollit una manifestació que, amb el lema “El periodisme no és un crim”, s’ha dirigit a les portes del Tribunal Suprem kenyà. Un representant d’aquesta associació, en declaracions recollides per The Daily Maverick, es preguntava: “¿Realment les autoritats egípcies estan intentant dir al món que el 2014 cobrir una història explicant tots dos punts de vista (que és el que se suposa que han de fer els periodistes) és ara terrorisme?”. El sindicat del periodista també ha emès un comunicat de censura per la sentència: “El veredicte del tribunal, tot i la falta de proves i els anòmals procediments en més d’una dotzena de sessions, és un depriment atac a la llibertat de premsa i comporta una amenaça implícita a tots els mitjans treballant a Egipte”.

El hashtag de protesta també ha estat assumit per diversos periodistes a títol individual. Un dels que més ressò ha aconseguit ha estat Larry King, que s’ha fotografiat amb el seu look característic i el lema en qüestió.

stats