Efímers 14/08/2012

Ja no n'hi ha prou sent vegetarià

Patricia Puentes
3 min
Ja no n'hi ha prou  sent vegetarià

LOS ANGELES"Si Bill Clinton ho ha pogut fer, tu també pots". Aquest és el missatge amb què, als carrers de la universitària Boston, es reparteixen fullets a favor d'una dieta en què no hi hagi productes d'origen animal i que condemna la crueltat contra les bèsties. I és que l'expresident nord-americà Bill Clinton, juntament amb els noms i cognoms d'altres personalitats i famosos, s'ha convertit en un dels nous símbols de l'anomenat veganisme.

Aquesta dieta, més estricta que el vegetarianisme, al marge d'excloure la carn o el peix, també elimina el consum de tots els productes que provinguin d'un animal, com ara la llet, el formatge, els ous i fins i tot la mel. Un plantejament que alguns podrien arribar a considerar extrem però que cada cop compta amb més adeptes arreu del món, especialment entre els personatges populars.

Clinton i el veganisme estricte

Bill Clinton va adoptar el veganisme per motius de salut, després que li fessin la segona operació de cor el 2010, i amb la intenció de rebaixar alguns quilos de cara a la boda de la seva filla Chelsea. "La meva dieta es basa en les plantes. M'alimento a base de mongetes, llegums, verdures i fruita. Cada matí em prenc un batut de proteïnes, sense lactis animals. Hi poso llet d'ametlla, una mica de fruita i proteïnes en pols. M'ha canviat el metabolisme completament i he perdut onze quilos. Torno a pesar el que pesava quan anava a l'institut", explicava en una entrevista a la CNN Clinton fa un parell d'anys, quan es va fer vegà. L'expresident, que ha exclòs per complet els productes lactis animals i la carn del seu règim alimentari, reconeixia que encara li agrada menjar una mica de peix de tant en tant.

I és que ser un vegà no és fàcil. L'actriu Natalie Portman va haver de deixar aquesta dieta l'any passat durant el seu embaràs. Portman, vegetariana des de petita, s'havia passat públicament al veganisme l'any 2009. Va fer-ho amb la publicació d'una columna al Huffington Post i després de llegir el llibre Eating animals de Jonathan Safran Foer.

"Sempre m'ha fet vergonya ser crítica amb les decisions dels altres perquè odio que la gent ho faci amb mi", escrivia Portman aleshores. "Sempre he tingut por de sentir que en sé més que una altra persona, però aquest llibre em va recordar que hi ha algunes coses que, simplement, no s'haurien de fer. Potser hi ha gent que no està d'acord amb mi quan dic que els animals tenen personalitat, però la tortura documentada d'animals és inacceptable".

Portman, que juntament amb la dieta ha renunciat a dur complements o roba de pell, va arribar a dissenyar una línia de sabates veganes l'any 2008 i Dior li va haver de fer un calçat sense pell quan va signar per ser imatge d'aquesta marca francesa.

Altres adeptes

Però la llista de famosos associats a aquest estil de vida no s'acaba aquí. La presentadora de televisió Ellen DeGeneres i la seva dona, Portia de Rossi, fa temps que van renunciar a menjar animals. El còmic britànic Russell Brand, que l'any passat va ser declarat "el vegetarià més sexi" pel grup internacional en defensa dels animals PETA, també s'ha acabat passant al veganisme. N'hi ha que han atribuït la baixada de pes de la protagonista de Glee , Lea Michele, a la seva dieta vegana. I diuen que Alec Baldwin va conèixer la seva promesa, la professora de ioga Hilaria Thomas, en un restaurant vegà de Manhattan.

L'actriu Alicia Silverstone ha dedicat a aquesta filosofia un llibre, The kind diet , en què afirma que no es tracta d'un estil de vida dissenyat només per a famosos o rics. "Aquest tipus de salut és a l'abast de tothom perquè és completament natural. Fins i tot el menjar és econòmic, si canvies el bistec per uns llegums, la nota del supermercat baixa", argumenta Silverstone.

I Stella McCartney, la dissenyadora de roba i filla del Beatle Paul McCartney, només és vegetariana, però s'ha convertit en un referent del moviment vegà pel seu disseny de sabates, bosses i roba completament lliures de pell i altres materials d'origen animal.

stats