GUARDONS TELEVISIUS
Mèdia 25/09/2012

'Homeland' i 'Modern family' triomfen als Emmy

Homelandés la millor sèrie dramàtica de la temporada, segons el jurat dels premis Emmy. Ha desbancat Mad men, que havia guanyat els últims quatre anys. En comèdia, Modern family es manté imbatible.

Albert Castellví Roca
4 min
'Homeland' i 'Modern family' triomfen als Emmy

BARCELONA.La sorpresa es va apoderar, diumenge a la matinada, del Teatre Nokia de Los Angeles, que acollia la cerimònia de lliurament dels premis Emmy, els guardons més importants de la televisió nord-americana. Mad men , la sèrie que els últims quatre anys s'havia endut l'estatueta que la reconeixia com a millor ficció dramàtica de la temporada, no va poder revalidar el títol, i va perdre -almenys, fins a l'any que ve- l'oportunitat de convertir-se en la primera producció que s'emporta en cinc ocasions aquest reconeixement. Només Frasier ha estat cinc vegades la millor sèrie, però en l'apartat de comèdia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La decepció hauria pogut quedar parcialment oblidada si la sèrie hagués sortit victoriosa en alguna de les altres 16 categories en què estava nominada. Però no va ser així. L'equip de Mad men va sortir del Teatre Nokia amb les mans buides i havent batut un altre rècord, però negatiu: fins ara, dos programes - The Larry Sanders Show i Norhtern Exposure - s'havien quedat sense cap premi malgrat partir amb 16 nominacions, però encara ningú no s'havia trobat en aquesta situació després d'optar a 17 guardons.

La cara positiva de la gala va ser la de Homeland , que va convertir-se en la principal responsable de la derrota de Mad men en arrabassar-li el premi a la millor sèrie dramàtica de l'any. Aquesta ficció va ser la gran triomfadora de la nit i va tornar a casa amb sis estatuetes de les nou a què optava. A banda de ser considerada la millor sèrie dramàtica, els membres de l'Acadèmia van reconèixer també els dos actors protagonistes -Claire Danes i Damian Lewis-, el guió, el càsting i el muntatge. Especialment sorprenent va ser el premi per a Lewis, ja que els grans favorits en aquesta categoria eren Bryan Cranston -protagonista de Breaking bad - i Jon Hamm -de Mad men -. "Jo també estava convençut que guanyaria el Bryan", va dir l'actor en el moment de recollir el premi, i va bromejar: "No crec que l'art s'hagi de jutjar, però he vingut per si de cas hi havia sort".

Expectatives altes

Tot i que l'èxit de Homeland ha estat considerat com una gran sorpresa, el cert és que ho ha estat més per comparació amb la decepció de Mad men que no pas pels seus propis antecedents: la producció creada per Gideon Raff ja havia guanyat el premi al millor drama a la cerimònia dels Globus d'Or celebrada a principis d'aquest any, i el sindicat de guionistes li havia atorgat l'any passat el reconeixement a la millor sèrie d'estrena. A més, les perspectives de cara als Emmy ja eren bones des que la setmana passada es van fer públics els guanyadors de les categories tècniques dels premis, en què ja va passar la mà per la cara a Mad men imposant-se en els dos apartats en què tant l'una com l'altra estaven nominades.

El palmarès en l'apartat de ficció dramàtica es completa amb el premi per a Tim van Patten com a director de Boardwalk Empire , i per a Aaron Paul, de Breaking bad , i Maggie Smith, de Downton Abbey , com a actors de repartiment. Pel que fa Game of thrones , no va endur-se cap alegria durant el transcurs de la gala, i només va recollir els sis guardons tècnics que ja se li havien atorgat la setmana passada. Amb tot, l'adaptació de les novel·les de George R.R. Martin se situa al capdamunt de la llista de produccions més premiades en aquesta edició, empatada amb Homeland .

Tres de tres per a 'Modern family'

Si entre els drames el guió de la gala va estar ple de sorpreses, en l'àmbit de la comèdia els resultats finals es van apropar molt més als pronòstics, i Modern family va tornar a endur-se el premi a la millor sèrie còmica. Des que l'ABC va estrenar-la l'any 2009, aquesta producció no ha deixat cap espai a les seves rivals i s'ha endut el guardó en cadascuna de les tres temporades que acumula fins ara. Però les alegries per a la ficció protagonitzada per Sofia Vergara no es van acabar aquí, i l'equip va sortir del teatre amb cinc estatuetes que van reconèixer la tasca d'Eric Stonestreet i Julie Bowen com a actors de repartiment i la de Steven Levitan com a director, a més de la de l'equip de so.

Pel que fa als actors principals de comèdia, els premis van recaure en Julia Louis-Dreyfus (Veep ) en categoria femenina i en Jon Cryer ( Two and a half men ) en la masculina. Curiosament, Cryer ja havia guanyat un Emmy l'any 2009 pel seu paper a la mateixa sèrie, però en aquell cas va ser com a actor de repartiment. Des de llavors -i especialment arran de la marxa de Charlie Sheen- el seu personatge ha anat guanyant pes fins a convertir-se en protagonista.

Les altres grans triomfadores de la nit van ser el telefilm Game change i la minisèrie Hatfields and McCoys , que van repartir-se a parts iguals -cinc i cinc- els premis per a aquest tipus de produccions. La primera va endur-se, entre d'altres, l'estatueta a la millor minisèrie i pel·lícula per a televisió, la del millor director (per a Jay Roach) i la de millor actriu principal (Julianne Moore). En canvi, Hatfields and McCoys va rebre el premi a l'actor principal (Kevin Costner) i secundari (Tom Berenger) i tres guardons tècnics. Jessica Lange va ser considerada la millor actriu secundària en aquesta categoria pel seu paper a American horror story .

A banda dels espais de ficció, The amazing race va tornar a guanyar el premi al millor reality o concurs. Des que es va crear aquesta categoria, el 2003, l'estatueta només se li ha escapat en una ocasió.

stats