DÍGITS I ANDRÒMINES
Mèdia 07/09/2013

La setmana dels rellotges

i
Albert Cuesta
3 min

Igual que en el CES del gener a Las Vegas, les pantalles de totes les mides han estat les protagonistes d'aquesta setmana a Berlín, on fins dimecres té lloc la IFA, l'altra gran fira mundial de l'electrònica de consum.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La firma coreana Samsung segueix practicant la seva política de disparar a qualsevol cosa que es bellugui, i presumeix de la pantalla més gran i d'una de les més petites. La primera té 110 polzades i no hi ha gaires llocs de casa vostra on la pugueu posar, perquè correspon a un dels seus nous televisors UltraHD. La segona, en canvi, té 1,63 polzades i es porta al canell, en forma del rellotge intel·ligent Galaxy Gear. En tornaré a parlar més avall. Entre les dues hi trobem des del televisor S9C MultiView, amb pantalla corbada de 55 polzades que permet que dues persones vegin -amb ulleres especials- dos programes en 3D diferents al mateix aparell, fins a les 5,7 polzades del Galaxy Note 3, el nou model del popular tauletòfon Android de la casa que es pot fer servir amb el dit o bé amb un llapis tàctil.

A la banda alta de les dimensions de pantalla cal destacar els nous televisors Philips de resolució 4K amb una funció ja clàssica de la casa: l'Ambilight, que envolta la pantalla amb un marc virtual de llum que canvia de color segons el contingut de la imatge. Pot sonar excessiu, però el resultat és sorprenentment immersiu. També hi ha pantalles grans per emportar: Panasonic començarà a vendre a usuaris professionals la tauleta de 20 polzades que els explicava aquí fa uns mesos: els arquitectes i enginyers ja no hauran d'anar pel món amb plànols de paper. Això sí, la suposada comoditat els costarà 4.500 euros de res.

Una altra pantalla interessant: la de l'Alcatel One Touch Hero. Aquest smartphone Android disposa d'una tapa accessòria que inclou una pantalla suplementària, en aquest cas de tinta electrònica, per poder llegir llibres i documents digitals consumint poquíssima bateria. La firma russa Yotaphone va presentar un dispositiu semblant en el passat congrés de mòbils de Barcelona, però aquest Alcatel és el primer model comercial que fa servir aquest sistema.

A Berlín també n'hi ha que prescindeixen del tot de les pantalles. És el cas de Sony, que sense deixar de competir en el camp dels smartphones fotogràfics amb l'Xperia Z1, provist de captador de 20 megapíxels (no arriba als 41 del Nokia Lumia 1020, això sí), ha presentat un parell d'objectes que semblen objectius intercanviables però en realitat són càmeres completes amb zoom òptic però sense pantalla, perquè aquesta funció la fa el telèfon mòbil Android amb què es connecten sense fils.

Tornem ara al dispositiu estrella de la IFA, el Galaxy Gear. Després de Sony, Samsung és la segona gran empresa que s'apunta a aquesta nova categoria, la dels rellotges connectats, en què treballen tots els fabricants importants. El Galaxy Gear es connecta per Bluetooth als smartphones de la marca, cosa que evita haver-los de treure de la butxaca per fer moltes operacions, des de veure el missatge que acabem de rebre fins a, esclar, mirar l'hora. Respecte a altres smartwatches , aquest aporta una càmera de fotos i vídeo incorporada a la polsera, i la possibilitat d'instal·lar-hi aplicacions compatibles. El que no té, en canvi, és una autonomia de funcionament gaire superior a la d'altres rellotges semblants: l'empresa parla de 25 hores, que a la pràctica vol dir que els seus compradors hauran pagat gairebé 300 dòlars pel privilegi d'haver de carregar cada nit un aparell més. En aquest sentit resulta molt més prometedor el Toq, el rellotge que ha presentat Qualcomm aquesta mateixa setmana a San Diego, i que fa servir una pantalla reflectant de tipus Mirasol, que gràcies a un principi semblant al dels lectors de llibres digitals, però en color, consumeix moltíssim menys i promet una durada de bateria d'entre tres i cinc dies, molt més raonable. Caldrà provar-los tots dos i els altres que vagin arribant.

La mateixa Qualcomm ha mostrat els resultats de la seva aliança amb el fabricant xinès d'electrodomèstics Haier: una rentadora/assecadora i un condicionador d'aire amb connectivitat integrada per incorporar-los a sistemes domòtics.

Finalment, una menció a la proliferació de sistemes per escoltar amb un so més acceptable la música que portem al mòbil o la tauleta. Ara són gairebé de rigor els altaveus i auriculars sense fils mitjançant Bluetooth, DLNA o AirPlay (alguns models, com els Harman Onyx, els tenen tots tres) i es popularitzen les xarxes domèstiques de so: Spotify ha presentat Connect, per escoltar les llistes de reproducció en qualsevol altaveu compatible.

stats