Efímers 09/12/2014

Merkel, reelegida presidenta de la CDU amb el 96,7% dels vots dels delegats

La cancellera perd 1,2 punts després de 14 anys de lideratge i nou al govern de Berlín

Isaac Lluch
3 min
Merkel, durant la votació en què ha estat reescollida. KAI PFAFFEMBACH / REUTERS

MunicUna dona, un partit. Angela Merkel ha resultat escollida avui per vuitena vegada presidenta de la Unió Democratacristiana (CDU). La cancellera alemanya ha obtingut durant el congrés federal del seu partit a Colònia el 96,7% dels vots, el seu fins ara segon millor resultat, cosa que explicita el nul desgast en el poder que ha patit després de 14 anys al capdavant d’aquesta formació política i de nou anys com a cap del govern de Berlín. El 2012 va assolir el 97,9% del suport.

La cancellera té corda per estona. Entre altres coses “sense Merkel la CDU no és res". D’això en són conscients el miler de delegats que han assistit al congrés de la formació, i que s'han mostrat entre satisfets per la continuïtat de la canceller i amoïnats sobre què passarà després de Merkel. "Què quedarà de la CDU quan la cap marxi algun dia?”, reflexiona Spiegel online.

Merkel ha deixat oberta la possibilitat de presentar-se a les eleccions generals de 2017. Certament, a punt d'acabar e¡el seu discurs de més d’una hora en què ha exposat els èxits assolits per Alemanya (baix nivell d’atur, projecció de pressupostos sense nou deute..), ha assenyalat: “Per això dic aquí amb tot el convenciment que amb molt de gust voldria continuar servint el nostre país”.

El que ha pogut comentar Merkel sobre la seva agenda política, sobre digitalització, demografia, creixement, la crisi ucraïnesa, l’Estat Islàmic, la seguretat nacional ben pocs ho recordaran en comparació amb la crítica, desacostumadament forta, que ha dirigit els seus aliats en el govern de Berlín, els socialdemòcrates del SPD. Com si volgués mostrar durant el congrés que des de fa temps té les pròximes eleccions en el punt de mira, Merkel ha subratllat que “només una Unió forta el 2017 pot fer impossible un pacte entre l’SPD, l’Esquerra i Els Verds”.

La gran popularitat de què gaudeix Merkel a les enquestes contrasten amb la pèrdua de pes de la CDU en els Estats Federals. Els democratacristians estan menys presents a governs regionals (7) que Els Verds (8) i tenen menys presidents (4) en els lands que l’SPD (9). El darrer pacte que han fet els socialdemòcrates a Turíngia per posar per primer cop en el poder regional a un líder de l’Esquerra ha irritat molt la cancellera. “¿Quant més vol empetitir l’SPD?”, ha preguntat Merkel, qui ha arrencat més de deu minuts d’aplaudiments. Una ovació en un partit sense alternatives.

Avís de contenció per als líders europeus

Merkel ha parlat de fer inversions. Sí. Alemanya necessita invertir en la construcció d’autopistes, renovació d’edificis i també en la formació dels joves, ha admès la cancellera alemanya. Però les despeses no han de descarrilar-se en absolut del pla governamental que contempla uns pressupostos sense generar deute nou. Durant el seu discurs, la líder del govern de Berlín ha aprofitat per instar a Europa a respectar les regles de disciplina pressupostària fixades per sortir de la crisi. “Si finalment no respectéssim el que hem decidit durant la crisi generaríem dubtes i seria pèssim per a Europa. És per això que nosaltres (els alemanys) vigilem que es compleixin les regles”.

Merkel havia comentat durant el passat cap de setmana que les reformes empreses per França i Itàlia eren insuficients. Brussel·les ha donat un termini de quatre mesos a París perquè expliqui el seu pressupost per al 2015.

stats