Efímers 04/10/2017

Millo posa rostre al fracàs de l’operació diàleg

El delegat del govern espanyol a Catalunya ha passat de prometre “entesa” en el seu debut a avalar la repressió policial contra l’1-O

Gerard Pruna
4 min
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, amb altres dirigents del PP Català.

BarcelonaErigit durant mesos en abanderat de l’anomenada operació diàleg, Enric Millo va ser el primer rostre del govern espanyol a reaccionar diumenge al que estava passant a Catalunya. Quan les imatges de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil carregant contra els votants a les portes dels col·legis electorals ja circulaven per totes les televisions del món, el delegat del govern espanyol va ser el primer a comparèixer. Des del mateix despatx on deu mesos abans havia promès una etapa marcada pel “diàleg i l’entesa”, Millo va defensar la “mesura, proporcionalitat i comportament exemplar” de l’actuació policial. Era l’epitafi d’una operació diàleg fallida.

Una prova de com el pas del temps ha trastocat l’estratègia de la Delegació del govern espanyol és el canvi de visitants. El Palau Ramon Montaner ha passat d’acollir la presència sovintejada de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, a convertir-se en el quarter general de Diego Pérez de los Cobos, el coordinador del dispositiu policial que diumenge va actuar amb una duresa inusitada davant dels col·legis electorals. De los Cobos fa dies que ha instal·lat el seu despatx al costat del de Millo, coneixedor en tot moment del dispositiu policial.

Diumenge, de fet, el delegat del govern espanyol va passar tot el dia a l’edifici del carrer Mallorca de Barcelona. Només al migdia va desplaçar-se fins a l’Hotel Grand Marina de la capital catalana, on durant tot el dia va estar reunida la cúpula del PP a Catalunya. Allà Millo va dinar amb dirigents del partit com Xavier García Albiol, Alícia Sánchez-Camacho, Santi Rodríguez i Dolors Montserrat, però també amb la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, l’únic representant del govern espanyol que va desplaçar-se fins a Catalunya, tot i que de manera discreta i en el seu rol de secretària general del partit. Un cop més, lamenten fonts del PP a Catalunya, la Moncloa va deixar sola la formació a l’hora de la veritat.

Fonts presents en el dinar del comitè de direcció del PP admeten que la trobada es va moure entre la preocupació, la tristesa i la decepció. El sentiment generalitzat, segons coincideixen diversos dirigents consultats, és que la jornada de diumenge va deixar dues imatges “que no s’haurien d’haver produït mai” i que suposen “dos triomfs per a l’independentisme”: les càrregues policials contra votants de l’1-O i les llargues cues de gent als col·legis per votar en un referèndum que el govern espanyol havia repetit per terra, mar i aire que no s’arribaria a celebrar.

El PP feia mesos, de fet, que treballava per aconseguir un escenari diferent l’1-O. Tal com va explicar l’ARA, als despatxos de la Moncloa i de la seu del PP a Catalunya al carrer Urgell de Barcelona -ahir encerclada en protesta per la violència policial- es treballava abans de l’estiu en un escenari completament diferent: intentar desvirtuar el referèndum col·lapsant-ne per la via judicial tots els preparatius, però deixar votar l’1-O si el que hi havia era una reedició del 9-N “tronat”. El pas dels dies i la impotència en veure que el referèndum tirava endavant tot i el setge judicial van fer, però, virar l’estratègia i convertir la resposta de l’Estat en policial, amb el desplegament a Catalunya de milers d’agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Una ofensiva sense precedents, amb els comandaments instal·lats a l’edifici de la Delegació del govern espanyol, que suposava el fracàs de facto de l’ operació diàleg comandada per Millo.

Alineat malgrat estar “tocat”

Fonts pròximes al delegat del govern espanyol admeten que està “tocat” . Les mateixes fonts apunten que comença a ser conscient que ell, que va arribar al càrrec confiat de trencar la imatge dura de Llanos de Luna, ja és percebut com a responsable dels fets de diumenge. El mateix 1-O el conseller de la Presidència, Jordi Turull, el feia responsable directe de les càrregues policials i en demanava la dimissió. Fonts pròximes a Millo -que fa vida a Girona i que té familiars que són independentistes- expliquen que aquests dies rep insults al carrer quan surt de casa.

Tot i estar afectat pel que va passar diumenge, de portes enfora Millo no ha variat ni un mil·límetre el seu discurs. Mà dreta de Soraya Sáenz de Santamaría a Catalunya, Millo no s’allunya del relat de la vicepresidenta espanyola. Ahir, en una entrevista a Onda Cero, va defensar que policies i guàrdies civils es quedaran a Catalunya “fins que calgui” un cop s’ha demostrat, va dir, que els Mossos no poden garantir la seguretat ciutadana. A més, va carregar contra la “irresponsabilitat” del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per haver impulsat una mobilització popular que, darrere d’una “suposada reivindicació pacífica de les flors i els somriures, amaga una voluntat intransigent i intolerant”.

Fonts de la direcció del PP assumeixen, de fet, que els pròxims dies no ajudaran a millorar la imatge del delegat del govern espanyol. Convençuts que Puigdemont no farà marxa enrere, els populars donen per fet que un cop el president de la Generalitat porti els resultats definitius de l’1-O al Parlament i aquest proclami la independència, l’Estat aplicarà l’article 155 de la Constitució. El problema, però, admeten diversos dels dirigents consultats, és que aquest és un terreny mai transitat i que la redacció de l’article és prou ambigua per no tenir clars els passos que cal seguir per aplicar-lo. Per això membres de la direcció del partit aplaudien ahir la contundència del discurs del rei Felip VI, que lluny de lamentar la violència policial de diumenge aplanava el camí a l’ús de mesures contundents contra els dirigents independentistes.

Rebuig a la mediació

Tot i admetre que l’1-O l’independentisme va guanyar punts en l’àmbit internacional, des del PP estan convençuts que la batalla pel relat l’acabaran guanyant. Sobretot, apunten, en el cas que el Govern compleixi el full de ruta i declari la independència. En aquest punt, afirmen, Europa farà pinya amb el govern espanyol. Per això també rebutgen taxativament qualsevol possibilitat d’accedir a una mediació internacional, “que mai tindrà el vistiplau de la UE” i que suposaria, entenen des del PP, reconèixer que hi ha dues parts en igualtat de condicions.

La idea, doncs, és esperar el pròxim pas del Govern i mantenir la contundència contra el Procés. D’entrada, els agents de la Policia i la Guàrdia Civil desplaçats a Catalunya han prorrogat la seva estada. Ni rastre de l’ operació diàleg promesa per Millo, que a finals de novembre complirà un any en el càrrec.

stats