L’ EDITORIAL
Ara Premium 01/06/2014

Mobilització fins al final per l’escola en català

2 min

L’ofensiva del Partit Popular contra la immersió lingüística fa anys que dura, però aquest últim curs s’ha intensificat en tots els fronts i en tots els territoris de parla catalana, que comparteixen, a més, l’amenaça que suposa la imminent aplicació de la llei Wert. A Catalunya, des que la sentència del Constitucional sobre l’Estatut -a instàncies dels populars- va deixar la porta oberta perquè el castellà fos llengua vehicular, ha començat el degoteig de decisions judicials que volen imposar als jutjats el que no s’ha pogut guanyar a les urnes. La societat ha deixat clar en les successives votacions que hi ha una aclaparadora majoria a favor de l’actual model lingüístic. La comunitat educativa està unida i tothom -pares, mestres i administració- vol mantenir la immersió. Fa trenta anys que funciona amb èxit i no ha provocat cap més problema que els que ha volgut induir un petit sector amb el suport de partits que són minoritaris a Catalunya.

Però és que fins i tot a les Illes, on els populars tenen la majoria, el suport a la immersió també és majoritari si ens atenem a l’alt percentatge de famílies que demanen l’ensenyament en català i al massiu suport a la vaga i les successives accions de la comunitat educativa contra el decret de trilingüisme, que vol foragitar el català com a llengua vehicular a les escoles. També al País Valencià hi ha una mobilització creixent de moltes famílies per defensar la presència -massa escassa- de la llengua pròpia a les escoles, que el partit governant vol minimitzar encara més.

Estem carregats de raons, però això no és suficient davant dels atacs que arriben des dels àmbits legislatiu i judicial. S’hi ha de lluitar des d’aquests mateixos fronts, com ja s’està fent, però també és important mostrar al carrer quin és el sentiment majoritari de la societat. En aquest context, la mobilització que el 14 de juny ha convocat Somescola per defensar l’escola en català, en una manifestació que unirà a les comunitats educatives catalana, balear i valenciana, és una de les fites importants d’aquest llarg any de lluita. Un final de curs en defensa de l’escola en català per recordar, i assegurar, que és el model que volem també per al curs vinent.

stats