Les pròximes radiotelevisions valencianes

Cal un pacte entre PSPV-PSOE, Compromís i EUPV sobre les dues pròximes radiotelevisions valencianes. Independentment de les decisions polítiques que es prenguen el maig de 2015, resulten imprescindibles uns mitjans de comunicació audiovisuals per tal de començar a reconstruir el País Valencià en tots els aspectes. I això s'hauria de dur a terme d'immediat, ara mateix.

Només des d'una majoria social es pot aixecar un país saquejat i destruït com el nostre. I aquesta majoria social s'aconsegueix no tant a través del galliner del 'parlamentet' valencià com d'uns mitjans que informen la població. De la mateixa manera que, sense abandonar una crítica intensa, s'haurien d'elaborar, més que promeses dubtoses, projectes alternatius a les inèrcies del PP.

Element fonamental d'aquest pacte seria transferir el poder mediàtic del món de la política al món dels professionals. Tant per a la radiotelevisió immediata i provisional com per a la d'ací any i mig. Tanmateix, aquesta novetat no hauria de ser una pantomima política més, sinó el resultat real d'una concepció de la democràcia en què la majoria intervinga en el seu engranatge i poder.

Als professionals del periodisme no els avala cap llicenciatura, ni –tal com han funcionat les coses– cap experiència curricular. O no del tot. Un periodista audiovisual deu merèixer més o menys consideració segons la consciència de ser transmissor de la cultura popular actual. A l'hora de triar una plantilla cal, a més a més, que siguen treballadors exclusius de l'empresa que els contracta.

Reconstruir un país, sobretot si la destrucció hi ha sigut més que material, demana unes radiotelevisions que detecten el verí que l'enemic –en aquest cas, el PP– ha escampat arreu i actuar contra el seu discurs submís, fals, d'una estètica lamentable. Un consell cultural hauria de destriar el pa de la palla de les programacions, des de tots els punts de mira.

Les tres formacions polítiques a dalt esmentades haurien de fer un gran esforç per alliberar el quart poder, aquell que tant fa o desfà un país. Si no s'arrisquen a muntar una radiotelevisió –siga amb els mitjans que siga– provisional i, més tard, una d'institucional sense ficar-hi la mà, no sols el PP continuarà en el poder, sinó que contribuiran també a fer irrecuperable el País valencià.