ELECCIONS LOCALS
Política 02/06/2014

ERC treballa per traslladar l’opa al PSC als municipis

Els republicans ajornaran el tancament de les llistes per integrar socialistes desencantats i activistes socials

Roger Tugas
4 min

BarcelonaOriol Junqueras explica sovint que ERC, el partit que presideix, és “extremadament generós”. Ho diu perquè, des que ell hi va arribar, ha apostat per integrar a les llistes nombrosos independents i atorgar un paper protagonista a forces més petites en coalicions. A ell ja el van anar a buscar el 2009 perquè fos el candidat a les eleccions europees com a independent, i ha anat repetint l’experiència quan ha liderat ERC, amb Alfred Bosch a les estatals i Josep-Maria Terricabras el 25-M. En un primer moment, a més, va fer llistes al Congrés amb RCat i a les europees ha estès la mà als socialistes desencantats, sumant el suport de NECat -d’Ernest Maragall- i de Socialisme Catalunya i Llibertat -de Toni Comín-, claus per a la victòria electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara, però, ERC ha donat la consigna a les seves seccions locals perquè apliquin la mateixa estratègia en la confecció de llistes d’unes municipals del 2015 que han de servir per recuperar el terreny perdut el 2011 -el partit va quedar-se sense representació en totes les ciutats de més de 50.000 habitants excepte Barcelona- i anar més enllà. El partit estarà atent als moviments dels crítics del PSC -que es poden resoldre en part al juliol-, però també intentarà acostar-se a sectors socials on fins ara els socialistes tenien més entrada, com associacions de veïns, AMPAs o comitès d’empresa.

Un dels responsables d’aquesta tasca és el secretari de política municipal d’ERC, Marc Sanglas, que indica que “el 25-M obre perspectives en moltes ciutats”. Els resultats evidencien que on han crescut els republicans és precisament on era fort el PSC, cosa que permet somiar a fer realitat una vella aspiració: “L’objectiu, com fa molts anys, és ser el pal de paller de l’esquerra”.

Abans de l’estiu els republicans ja hauran escollit tots els candidats als municipis de més de 30.000 habitants -amb les primàries de Barcelona com un dels processos més mediàtics-, ja que en molts casos el cap de llista canvia per renovar l’oferta electoral, però la resta de la llista haurà d’esperar. Així, Sanglas explica que la consigna és mantenir “la porta oberta a les llistes per fer coalicions fins a l’últim moment o per incloure-hi personalitats”. I és que ERC preveu que l’escenari en què tinguin lloc les municipals i les coalicions que s’hi puguin fer dependran molt del que succeeixi el 9-N.

Tot i això, l’alcalde de Moià i president del consell assessor municipal d’ERC, Dionís Guiteras, rebaixa les expectatives. Creu que els resultats del 25-M “no són extrapolables a les municipals”, ja que en cada elecció es vota segons una lògica diferent, i les seccions locals “hauran de fer molta feina” per repetir uns suports similars. “El que cal és obrir el partit a tota la societat, com Junqueras a Sant Vicenç dels Horts, pensar en clau de buscar consensos i objectius comuns, cal obrir per renovar”, apunta. El president d’ERC va aconseguir l’alcaldia del municipi del Baix Llobregat sumant a la llista antics falangistes i comunistes, exdirigents locals d’UPyD i representants d’entitats diverses.

Estratègia per al feu metropolità

Un dels principals reptes dels comicis serà l’assalt a l’àrea metropolitana, antic feu del PSC. La federació de la regió metropolitana d’ERC va acabar divendres un seminari per als dirigents i caps de llista en què, segons el seu president i alcalde d’Alella, Andreu Francisco, s’hi ha situat com a “pilar que cal coaligar-se amb activistes socials i obrir el programa ja, no deixar-ho per als últims mesos”. Ell mateix, de fet, és alcalde des del 2003 havent incorporat exdirigents locals d’ICV i el PP a les llistes. “En una primera fase es va obrir el partit a gent independent, i ara es fa al socialisme catalanista, i això ha de ser una de les claus fins a les municipals”, apunta Francisco.

En la campanya europea l’idil·li entre ERC i aquest espai abans ocupat pel PSC l’ha simbolitzat l’aliança amb NECat, que va permetre la històrica imatge de l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall en actes dels republicans. “La contribució de l’espai socialista ha sigut decisiva per a la victòria”, afirma Pere Almeda, coordinador d’acció política de NECat, un partit que la setmana passada va començar a preparar-se per a les municipals. Es fixen l’objectiu de “demostrar que hi ha una alternativa progressista capaç de governar”. L’entesa amb ERC ha funcionat i ja la perceben com “el nou pal de paller” de l’esquerra, però no es volen tancar portes i treballen per acostar-se també a ICV i altres forces progressistes, fins i tot la CUP en certs municipis. Els de Junqueras, per tant, no tenen garantit mantenir arreu l’aliança i s’ho treballaran. NECat, segons Almeda, vol que “allà on sigui possible governin les esquerres” i, per això, les coalicions es teixiran amb qui tingui més opcions de garantir-ho.

Per ara tenen converses amb alcaldes i regidors descontents de l’òrbita del PSC, i demanen que, si n’hi ha més que volen sortir-ne -com estudien fer Joaquim Nadal, Montserrat Tura, Marina Geli o els d’Avancem-, no creïn nous partits. “Tota la gent que vulgui impulsar un socialisme catalanista ja té un referent, NECat, no té sentit que apareguin noves forces”, diu Almeda.

Sigui com sigui, ERC ja fa temps que està en contacte amb els crítics socialistes i, a través d’una sola plataforma o diverses, treballarà per sumar-los als municipis.

stats