TRIBUNALS
Política 09/05/2014

Marhuenda, imputat pel cas dels jutges pro consulta

R.m.
2 min

BarcelonaEl 3 de març el diari La Razón publicava a dues planes una informació titulada “La conspiració dels 33 jutges sobiranistes”, en què s’informava que un grup de magistrats catalans havien firmat un manifest en defensa del dret a decidir. Hi apareixien les fotografies de tots ells, però en 22 dels casos es tractava de la imatge que consta al seu DNI. Aquests 22 jutges van denunciar una presumpta “entrada irregular en fitxers” de la base de dades del DNI per fer-ne divulgació, uns fets que podrien constituir un delicte de descobriment i revelació de secrets. El titular del jutjat d’instrucció 22 de Barcelona ja va admetre a tràmit la denúncia i ahir va citar a declarar com a imputat el director de La Razón, Francisco Marhuenda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant del jutge Juan Emilio Vilá ja han declarat com a testimonis tres policies de la brigada d’informació de la Policia Nacional, que van reconèixer haver consultat la base de dades del DNI per fer un informe sobre els magistrats, tot i que van negar haver-lo remès al diari. Els afectats van demanar que la denúncia inicial -que no anava adreçada contra ningú en concret- s’ampliés al director del rotatiu, perquè la notícia no anava firmada.

El jutge ha admès l’ampliació i ha citat Marhuenda per al 28 de maig per un possible delicte contra el dret a la intimitat i la pròpia imatge. Marhuenda haurà d’explicar qui li va filtrar les fotos -tot i que es pot emparar en el secret professional i en el dret a no declarar en contra seva- i per què les va publicar, si és que sabia que això atemptava contra la intimitat dels afectats.

Ascendit tot i el tuit catalanòfob

D’altra banda, el diplomàtic Juan Carlos Gafo, que va haver de dimitir del seu càrrec dins del projecte Marca Espanya per haver fet un tuit catalanòfob, ha estat nomenat cònsol general a Melbourne (Austràlia). Gafo semblava que hagués caigut en desgràcia el juliol passat, quan es va molestar per la xiulada del públic a l’himne espanyol durant la inauguració dels Mundials de natació de Barcelona i va reaccionar a Twitter amb un insult: “Catalans de merda, no us mereixeu res”.

El missatge va incendiar les xarxes socials, fins al punt que Gafo es va veure obligat a demanar disculpes i abandonar Marca Espanya. El govern espanyol no li va obrir cap expedient i va donar per tancat el cas amb la dimissió, informa Europa Press. Gafo va assumir un càrrec dins del ministeri d’Exteriors. En l’última onada de nomenaments del ministeri que capitaneja José Manuel García-Margallo, el polèmic diplomàtic va ser designat cònsol general a Melbourne, on resideixen uns 7.800 ciutadans amb nacionalitat espanyola.

stats