Política 18/01/2014

Reunió a Palau sense càmeres amb el polèmic president llombard

òscar Gelis
2 min
Roberto Maroni només va poder ser fotografiat sortint del Palau de la Generalitat.

BarcelonaVa haver-hi reunió, però cap mitjà de comunicació va tenir accés a la fotografia de la trobada. El president de la Generalitat, Artur Mas, va rebre ahir el president de la regió italiana de la Llombardia i dirigent de la Lliga Nord, Roberto Maroni. Però a l'entorn de Mas no hi havia ganes d'exhibir públicament l'encaixada de mans amb un home a qui en els últims dies diversos partits de l'oposició havien titllat de "xenòfob".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En ple desplegament internacional per donar a conèixer el procés "pacífic i democràtic" del dret a decidir, la reunió amb Maroni va esdevenir un tràngol ineludible per a Mas. La premsa no va ser convocada per cobrir -ni tan sols gràficament- l'acte, del qual es va informar a través d'un comunicat del Govern en què se subratllava que la reunió havia estat sol·licitada per Maroni, que estava de visita oficial convidat per la Cambra de Comerç Italiana a Barcelona.

Maroni -defensor de la independència de la Padània- havia reclamat aquesta setmana "enfortir els vincles amb Catalunya", més d'un cop ha defensat públicament el procés sobiranista de Catalunya i ara busca aliats arreu d'Europa per iniciar un procés independentista a les regions del nord d'Itàlia. Per marcar les degudes distàncies, Josep Antoni Duran i Lleida assenyalava ahir al matí des de Twitter que "la Lliga Nord no té res a veure amb CiU, ni la Padània amb Catalunya". El líder d'Unió justificava la trobada a Palau "perquè Maroni representa democràticament els llombards".

La reunió es va presentar oficialment com una "visita privada", en què també va participar el cònsol general d'Itàlia a Barcelona, Stefano Nicoletti. Durant la trobada, Mas va voler distanciar-se del discurs xenòfob de Maroni i li va recordar -segons destacava el comunicat- la diversitat dels ciutadans catalans, per defensar "l'enorme riquesa que implica per a un país com Catalunya estar conformat per ciutadans de procedències tan diferents, d'Espanya i també d'altres països d'arreu d'Europa i de la resta del món".

Els dos presidents van tenir un altre tema a abordar en comú: Catalunya i la Llombardia formen part -juntament amb Roine-Alps i Baden-Württemberg- de la xarxa quatre motors d'Europa, així com de l'Exposició Universal a Milà del 2015.

PSC i ICV ho veuen "vergonyós"

PSC, ICV i la CUP van posar el crit al cel. La socialista Esther Niubó va qualificar de "vergonyós" que Mas es reuneixi amb un dirigent que acumula "declaracions i actuacions racistes". L'ecosocialista Ernest Urtasun va acusar Mas de ser "còmplice" del dirigent de la Lliga Nord, "traint la tradició històrica antifeixista de Catalunya".

stats