MICOLOGIA
Societat 29/10/2012

Reapareixen els bolets tòxics

Les pluges han fet sortir un dels bolets tòxics més perillosos de Catalunya, la Lepiota brunneoincarnata, que pot ser mortal. Metges i biòlegs recomanen no agafar espècies que no es coneguin.

Thaïs Gutiérrez
3 min
Reapareixen els bolets tòxics

BARCELONALa Lepiota brunneoincarnata ha tornat. Aquest bolet tòxic, que l'any passat es va fer malauradament famós per causar la mort d'una persona, ha tornar a aparèixer després de les pluges dels últims dies en boscos, prats i molts parcs urbans de ciutats catalanes. Els metges, els biòlegs i les autoritats locals demanen sentit comú a l'hora d'anar a buscar bolets i evitar tots els que no es coneguin.

La biòloga experta en micologia Tània Jiménez ja fa dies que veu aquesta espècie tòxica "pertot arreu". "N'hi ha als boscos, als marges dels camins i als nuclis urbans", explica. El departament de Salut s'ha sumat a les advertències dels experts i dijous va emetre un comunicat en què recorda que "només s'han de collir els bolets d'espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que se sàpiguen identificar del cert". A més, alerten que després de la pluja i en funció de la maduració, "els bolets poden modificar característiques com el color, l'ornamentació, l'aspecte de les làmines i el preu, cosa que pot contribuir a la confusió" dels boletaires. Jiménez explica que la Lepiota pot ser fàcilment confosa amb dos bolets molt habituals: els fredolics i els xampinyons. Per identificar el bolet tòxic cal fixar-s'hi bé perquè "a la base del peu té un anell d'escames del mateix color del barret, és un tret molt característic que no tenen ni els fredolics ni els xampinyons".

Josep Piqueras, micotoxicòleg de la Vall d'Hebron i un dels especialistes de Catalunya en aquest camp, diu que la Lepiota ha estat sempre present en els boscos i els parcs catalans, però la novetat és que l'any passat va sortir de manera molt abundant i va saltar a la primera pàgina de tots als diaris en causar un mort. Enguany també s'ha produït un mort, el 18 d'octubre, a l'Hospital de Bellvitge per ingestió de bolets verinosos, però els especialistes encara no saben de quin tipus de bolet es tracta. Mentre s'espera saber què va causar la mort d'aquest home ara fa 10 dies, Piqueras parla de la Lepiota i els seus perills. Aquest especialista qualifica el bolet de "molt tòxic" i explica que pot produir "una intoxicació greu i, fins i tot, la mort". "Les seves toxines fan mal, en primer lloc, al tub digestiu, però, en segon lloc, fan molt mal al fetge perquè a través de la sang arriben a aquest òrgan i, com que tenen una gran toxicitat hepàtica, són perillosos". El risc més gran és que la Lepiota acabi produint una "necrosi hepàtica", que és la que pot causar la mort del pacient.

Piqueras reconeix que enguany ja han rebut cinc pacients a la Vall d'Hebron amb intoxicacions per culpa de bolets, però en tots els casos van causar gastroenteritis sense gaire gravetat.

Actuar amb sentit comú

Els municipis estan indefensos perquè no disposen de protocols d'actuació davant l'aparició d'aquests bolets urbans. Jiménez explica que un dels llocs on ha trobat més Lepiotes últimament són alguns parcs públics de Sant Adrià de Besòs. Portaveus de l'Ajuntament d'aquesta ciutat expliquen que no tenen constància "que ningú vagi pels parcs públics collint-los i després se'ls mengi" i, per tant, no han emès cap tipus de comunicació específica. El que sí que faran, el mes que ve, és una exposició sobre bolets per informar la població, però mentrestant demanen "sentit comú" i no collir bolets que surten a la ciutat. Jiménez explica que les espècies que creixen en parcs públics o en marges de carreteres molt transitades "són molt perillosos perquè poden acumular metalls pesants i altres tòxics derivats de la contaminació propera".

stats