SANITAT
Societat 09/12/2013

Salut prepara un projecte per implicar el pacient en les decisions mèdiques

L'objectiu és que metge i malalt treballin conjuntament per escollir proves i tractaments

Lara Bonilla
3 min
Els metges carreguen contra les mútues

BarcelonaEl pacient ha deixat de ser un subjecte passiu a la consulta del metge. La informació mèdica s'ha democratitzat i un dels avantatges és que el pacient s'implica més en el seu tractament i en la seva malaltia, i això també suposa prendre decisions. En el marc d'aquest nou rol proactiu del pacient, el departament de Salut està acabant de dissenyar el projecte Decisions Compartides. L'objectiu és donar al ciutadà eines d'informació per decidir, conjuntament amb el seu metge, quins tractaments o opcions terapèutiques prefereix. "Vol ser un procés mitjançant el qual metges i pacients treballin junts per escollir proves i tractaments basant-se en l'evidència científica, per una banda, i en les preferències dels pacients informats", destaca Roser Vallès, directora general d'Ordenació i Regulació Sanitàries del departament de Salut.

Aquestes decisions compartides estan especialment indicades en situacions en què hi ha més d'una alternativa, "inclosa la de no fer res", afegeix Vallès. És el que es coneix com a apoderament del pacient. Abans de prendre una decisió, el pacient ha d'estar no només informat, sinó també format. I aquí és on entra el projecte Decisions Compartides. "Se li donarà al pacient eines d'informació per saber les preguntes claus que ha de fer o les coses que ha de conèixer per poder prendre una decisió compartida", explica Josep Maria Argimon, conseller delegat de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), que també treballa en el projecte. La informació es canalitzarà a través d'una web on hi haurà exemples concrets -s'està dissenyant i es presentarà aviat-, a través del Consell Consultiu de Pacients i de les associacions de pacients.

Per posar un exemple, davant d'un càncer de pròstata hi ha diverses formes d'intervenir-hi: es pot fer tractament mèdic, tractament quirúrgic o tractament expectant. "El pacient no podrà decidir al moment en la consulta, però se li donaran les eines perquè conegui els riscos, els beneficis i percentatges de cada tractament, i quan ho tingui tot digerit podrà anar al metge i dir: «La meva decisió és aquesta»", explica Vallès. "Qui decideix és el pacient. Com a metge li pots dir que el millor és fer tal cosa, però si el pacient decideix no operar-se és la seva decisió", afegeix. La sanitat ha deixat enrere el model paternalista. "El pacient té coses a dir, no és passiu, i com més informació tingui, millor, però bona informació. S'ha de filtrar", apunta Julia Gorriz, presidenta del Grup d'Ajuda Mama i Salut. Aquesta entitat organitza periòdicament xerrades a càrrec d'especialistes per posar la informació a l'abast del malalt. "Hi ha diverses opcions davant de la malaltia i, fins i tot de pronòstic, i això s'ha de parlar", diu Gorriz. Ella, que pateix un càncer de mama, destaca que mai ha tingut la sensació que se li imposés res. "Amb la recidiva, el metge em va donar l'opció de no fer quimioteràpia. Jo decidia i he optat per fer-la", explica.

Responsabilitzar el ciutadà

Decisions Compartides se suma a altres projectes que ja hi ha en marxa per responsabilitzar el ciutadà de la seva salut, com el programa Pacient Expert, per fomentar l'autocura i l'autoresponsabilització. "Això és un pas més", indica Vallès. Aquest nou projecte forma part d'un pla per impulsar la participació dels pacients en el desplegament de les polítiques sanitàries i que el Govern ha encomanat al Consell Consultiu de Pacients. Altres àrees de treball passen per la promoció de la seguretat dels pacients, de la seva autonomia i dels aspectes ètics en l'atenció sanitària -com el document de voluntats anticipades.

stats