ARQUITECTURA

L'alcaldia de París s'indigna amb el fre al projecte

Els veïns aturen la Fundació Louis Vuitton de Gehry

Una associació en defensa del parc parisenc del Bosc de Boulogne aconsegueix que s'anul·li el permís per construir la Fundació Louis Vuitton, un espai expositiu encarregat a l'arquitecte Frank Gehry.

La Coordinadora per a la Protecció del Bosc de Boulogne, un col·lectiu que reuneix una vintena d'associacions veïnals del parc parisenc, ha aconseguit interrompre la construcció de la Fundació per a la Creació Louis Vuitton, segons informa Le Monde . La Coordinadora ha aconseguit que un tribunal administratiu anul·li el permís per construir la Fundació, un espai expositiu que havia d'edificar-se a l'hivernacle del Bosc de Boulogne a partir d'un projecte de l'arquitecte Frank Gehry, responsable del museu Guggenheim de Bilbao.

La decisió del tribunal, basada en criteris burocràtics, no ha agradat gens a l'Ajuntament de París. En opinió de la responsable d'urbanisme, Anne Hidalgo, la Coordinadora vol vendre la seva oposició a la construcció de la Fundació Louis Vuitton en clau ecologista, però només defensen "interessos de classe": "Una col·lecció d'interessos particulars contraris a l'interès general." El projecte de la Fundació compta amb el suport de personalitats del món de la cultura i l'arquitectura franceses.

No és el primer projecte arquitectònic que la Coordinadora per a la Protecció del Bosc de Boulogne boicoteja. La Coordinadora s'ha oposat també als projectes de reforma i ampliació dels estadis de Roland-Garros i Jean Bouin, així com a la construcció de vivendes de protecció oficial a Porte Dauphine. I sempre que s'oposa a un projecte ho fa amb el mateix argument. En paraules de François Douady, president de la Coordinadora: "El que nosaltres volem és protegir el Bosc de Boulogne dels monstres de formigó", que és com la Coordinadora es refereix a qualsevol projecte d'arquitectura contemporània.

El projecte
La Fundació per a la Creació Louis Vuitton pretén acollir exposicions, conferències i concerts. Frank Gehry ha definit el projecte, que vol evocar un recipient de vidre, com un espai "transparent, juganer, màgic i efímer", molt inspirat en la seva localització.

La construcció de la Fundació, que s'havia d'acabar el 2012, té un pressupost de 100 milions d'euros. Louis Vuitton ho paga tot.

Més continguts de