CANVI DE CICLE, CONVOCATÒRIA D'ELECCIONS
Efímers Tema del dia 02/10/2012

Junqueras insistirà en un programa de mínims per blindar la consulta

ERC manté la proposta de pactar un programa de mínims sobre el dret a decidir per dotar de caràcter plebiscitari les eleccions. ICV, però, ho refusa i CiU evita actuar en un "front" comú per l'estat propi.

Roger Tugas
3 min
Marta Rovira assegura que la llista d'Oriol Junqueras defensarà tant la independència com la socialdemocràcia, perquè "són dues cares de la mateixa moneda".

BARCELONA.Les eleccions del 25 de novembre no seran uns comicis més, i Artur Mas les va presentar com a plebiscitàries per avalar el rumb cap a l'estat propi després del cop de porta al pacte fiscal. Cal, però, garantir la legitimitat internacional per fer un pas que desborda la legalitat espanyola. En aquest sentit, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va proposar fa dues setmanes crear una àmplia coalició sobiranista per l'estat propi i, si no fos possible, que les forces que en són partidàries pactessin un programa de mínims que fixés el caràcter plebiscitari de les eleccions, sobretot de cara enfora. L'entesa entre CiU, ICV, ERC i SI ja va evidenciar-se en el debat de política general, quan van aprovar una resolució per fer una consulta sobre l'autodeterminiació "prioritàriament" en la pròxima legislatura, però ara els republicans insistiran als altres partits perquè pactin un punt comú en el programa recollint el que ja es va votar al Parlament.

Aquella resolució, segons fonts d'ERC, per als republicans és "de mínims", però celebren haver introduït la referència a la convocatòria d'una consulta i una data orientativa. Per això pressionaran, perquè "els compromisos s'han de traduir en el paper", cosa que lligaria curt el pròxim Govern, previsiblement encapçalat per Mas. Encara no hi ha hagut contactes en aquest sentit, però si CiU no ho fa, ERC "li continuarà exigint que ho incorpori al programa" que la federació tancarà el 14 d'octubre. Des d'ERC esperen comptar amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana, que dissabte debatrà quines demandes fa als partits de cara a les eleccions. "La gent i la societat civil també ha de ser exigent", apunten des de les files republicanes.

ICV nega el caràcter plebiscitari

Tanmateix, aquesta entesa serà impossible amb la ICV de Joan Herrera, que s'ha treballat durant la breu legislatura el perfil d'opositor més frontal a les retallades del Govern i que ara vol evitar que la campanya se centri només en l'eix nacional. "No permetrem que no se'n parli", va avançar ahir Herrera, en relació a la política social i econòmica.

Els ecosocialistes donen suport al dret a decidir, però volen evitar que això relegui "a l'ombra" els problemes "socials" causats per "les polítiques neoliberals d'Artur Mas, Mariano Rajoy i Angela Merkel". "Ningú entendria que CiU i ICV pactessin una part del programa", explica una dirigent ecosocialista, que tanmateix reconeix que les seves propostes en l'àmbit nacional poden acabar sent molt similars.

Per la seva banda, CiU va engegar tot just ahir la maquinària electoral, però el director de campanya, Lluís Corominas, ja va rebutjar plantejar els comicis des del "frontisme" entre els partidaris de l'estat propi i els que no. Així, tot i mostar-se obert a "compartir escenaris de futur" amb ERC, en principi relega l'entesa per a després del 25 de novembre. Per ara no descarten res, però el programa respondrà a l'estratègia que dibuixi Mas per assolir la majoria absoluta, i això probablement passarà per erigir-se com a únic líder cap a la sobirania plena, deixant poc marge per a altres partits, com ERC. I un acord per pactar part del programa sembla poc compatible amb aquest objectiu.

ERC crida els catalanistes del PSC

Per salvar la possible fuita de vots a CiU, ERC intenta pescar-ne d'altres bandes. L'endemà que l'exconsellera del PSC Montserrat Tura confessés que l'havien sondejada per incorporar-la a les llistes, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, va reconèixer els contactes i va explicar sense concretar que també han parlat amb altres catalanistes del PSC. "ERC és un projecte obert, ha de ser el projecte del centreesquerra del país", va dir.

stats