FINANCES, ADMINISTRACIÓ TRIBUTÀRIA
Ara Premium  /  Tema del dia 19/02/2014

La Hisenda catalana començarà a recopilar informació a l’estiu

Almenys tres empreses ja s’han ofert a la Generalitat per activar aviat una versió bàsica del programa informàtic

àlex Font Manté / Ferran Casas
4 min
ESTRATÈGIA 
 La Generalitat defensa que el seu pla no entra en conflicte amb l’Agència Tributària espanyola.

Barcelona.La Generalitat ja ha dissenyat un full de ruta per activar la Hisenda catalana, que començarà a fer els primers passos abans de l’estiu. El Govern preveu adjudicar aviat el programa informàtic que necessita la Hisenda de manera que es pugui començar a recopilar informació fiscal dels ciutadans i les empreses catalanes.

L’objectiu és que el programa estigui operatiu entre finals de maig i principis de juny, segons han confirmat a l’ARA diferents fonts coneixedores del projecte. La intenció és que els ciutadans que ho desitgin puguin compartir la informació de la seva declaració de la renda de manera voluntària. Això permetrà que la Hisenda catalana comenci a aglutinar informació que fins ara només està en mans de l’Agència Tributària espanyola. En paral·lel, l’Assemblea Nacional Catalana iniciarà una campanya per sensibilitzar la població de la necessitat de compartir aquesta informació (vegeu la notícia complementària).

Davant l’objectiu de dissenyar una Hisenda pròpia des de zero, la Generalitat tenia dues opcions: la primera era crear un programa informàtic bàsic que pogués estar operatiu en uns mesos, i la segona consistia a dissenyar un programa molt més complet però que requeriria molts més diners i molt més temps (un mínim de dos anys) per estar preparat.

Finalment, segons confirmen diverses fonts, el Govern ha optat per la primera estratègia, la de tenir un programa bàsic que permeti que la Hisenda catalana arrenqui. De totes maneres, el projecte informàtic no s’aturarà aquí: la intenció és que el programa “evolucioni amb els anys” i es vagi ampliant perquè “estigui preparat quan hagi de créixer”, segons explica una font del Govern.

L’opció escollida és més senzilla i també és més barata: té un cost d’uns 10 milions d’euros, aproximadament una desena part del que costaria el programa informàtic complet. Amb tot, la mateixa font defensa que “el programa informàtic serà d’última generació”.

Coneixedores de l’interès per desplegar la Hisenda catalana, diferents empreses ja s’han posat en contacte amb la Generalitat per oferir-li els seus serveis informàtics. Segons dues fonts, ja hi ha almenys tres empreses que han fet un pas endavant. Són la nord-americana IBM i les espanyoles Everis i Indra.

La presència d’aquesta última pot sorprendre perquè està participada en un 20% per l’Estat a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI). De totes maners, una font puntualitza que molt probablement a Indra se l’ha de tenir en compte encara que sigui perquè actualment és l’empresa que gestiona el programa informàtic de l’Agència Tributària de Catalunya, nascuda el 2008 com a part dels acords de l’Estatut. Amb tot, aquest programa informàtic -batejat amb el nom de Gaudí- no té res a veure amb el que necessitarà la futura Hisenda pròpia.

Més col·laboració

Des de la Generalitat s’entén que el govern espanyol, molt atent als passos que fa el procés sobiranista, podria intentar impugnar aquests avenços de la Hisenda catalana. De totes maneres, el Govern defensa que la recopilació d’informació és un simple desplegament de les competències que té l’Agència Tributària de Catalunya. “Tècnicament no es crea res de nou i, per tant, no es pot impugnar”, expliquen des del Govern. L’estratègia de la Generalitat és aprofitar les diputacions catalanes perquè ajudin a recopilar la informació. Un cop més, des del Govern es veu aquest moviment com a inapel·lable perquè “la cooperació administrativa és plenament legal”.

La futura Hisenda catalana vol aplicar una filosofia molt diferent de la que coneixen fins ara els ciutadans. “Hem de passar d’una agència tributària de policies a un sistema de col·laboració entre administració i ciutadans”, expliquen des del Govern. És per això que les diputacions -el personal de les quals fa temps que està rebent formació- jugaran un paper decisiu. Gràcies a aquests organismes, la Generalitat podrà comptar (sense afegir ni un sol treballador públic més) amb una xarxa de fins a 150 oficines distribuïdes per tot el territori. Això significa triplicar les 49 oficines que l’Agència Tributària espanyola té ara a Catalunya.

Les grans empreses del sector ja s’han interessat pel projecte

IBM

La multinacional nord-americana té, segons els experts del sector, una experiència contrastada en ordinadors específics per fer comptabilitat, i aquest és el seu punt a favor. La companyia té seu a Barcelona, on es va implantar per primera vegada el 1926, a més d’haver-hi instal·lat la supercomputadora Mare Nostrum.

Everis

La consultora espanyola, recentment adquirida pel gegant japonès NTT Data, també té seu a Barcelona i competeix directament amb IBM. Asseguren que pot presentar el projecte i l’estructura informàtica més imaginativa. No ha tingut èxit en els quatre concursos del sector TICorganitzats per la Generalitat fa poc.

Indra

La multinacional Indra té seu al 22@ de Barcelona i està diversificada. Ha desenvolupat els programes de l’Agència Tributària espanyola i també el de l’Agència Catalana, conegut com a Gaudí. Els experts afirmen que se sabran aïllar d’interferències de l’Estat, que controla un 20,1% del seu capital.

stats