Ara Premium  /  Tema del dia 21/10/2014

L’ANC deixa “en mans dels partits” les candidatures per a les plebiscitàries

Laia Vicens
2 min

Barcelona“Primer hem de saber què volem. Després ja veurem com ho fem”. Aquestes van ser les paraules de la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ahir a RAC1, en ser preguntada sobre una eventual llista unitària per afrontar unes elecciones plebiscitàries. Uns comicis que l’ANC i Òmnium Cultural volen que se celebrin en els pròxims tres mesos. Per Forcadell la llista conjunta és un assumpte que cal que debatin els partits i no les entitats de la societat civil, que de fet tenen opinions diferenciades i on no existeix un criteri únic sobre aquesta qüestió. “Ho deixem en mans dels polítics, que facin la seva proposta”, va reblar Forcadell, que va afegir que l’ANC “vol estimular i incidir”. “Però no ens toca a nosaltres el protagonisme polític”, va assegurar.

Ara bé, la líder de l’ANC va avisar que “una llista unitària vol dir de tots”, una afirmació que insinua que la candidatura hauria d’abastar més formacions a més de CDC i ERC. Precisament, la postura de l’Assemblea s’aproxima a la dels republicans, que demanen eleccions plebiscitàries com més aviat millor, tot i que refusen una llista conjunta. Ahir l’ARA va avançar que en el consell nacional de dissabte cap dels quadres d’ERC va intervenir a favor d’una aliança amb CDC de cara a la cita electoral.

Qui va mullar-se més va ser la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals. Des dels micròfons de Catalunya Ràdio va admetre que el que seria “òptim” seria “una llista unitària pel sí i una pel no”, tot i que va reconèixer que “és molt difícil”. En tot cas, Casals va descartar que Òmnium formi part d’una llista de país en unes eventuals plebiscitàries.

PP i C’s acusen Mas de supeditar-se a l’ANC

Per la seva banda, els partits unionistes van acusar ahir el Govern de supeditar-se als postulats de l’ANC i Òmnium, després que diumenge demanessin eleccions “en els pròxims mesos”. “Han demostrat que són braços polítics d’ERC i CiU”, va manifestar el president de Ciutadans, Albert Rivera, que ha reclamat reiteradament a Artur Mas que doni per acabada la legislatura. La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va considerar “gravíssim” que “dues entitats separatistes que no representen democràticament ningú” marquin el full de ruta del govern d’Artur Mas.

stats