Efímers Tema del dia 17/10/2012

Patricia Ferguson: "Ens beneficiem molt de pertànyer al Regne Unit"

Aliança "El Regne Unit és l'acord polític més exitós que hi ha hagut a Europa en aquests últims 300 anys" Catalunya "S'ha d'escoltar el que diu la veu del poble"

2 min
Patricia Ferguson: "Ens beneficiem molt de pertànyer al Regne Unit"

Patricia Ferguson (Glasgow, 1958) és la portaveu del Partit Laborista Escocès per als afers constitucionals. Diputada pel seu partit al Parlament d'Edimburg, aquesta exministra escocesa quan els laboristes eren al poder (2001-2007) fa campanya pel no a la independència amb tories i liberaldemòcrates.

Quin és el principal argument de la campanya del no?

El Regne Unit és l'acord polític més exitós que hi ha hagut a Europa els últims 300 anys. Tenim tants llaços en termes de famílies, d'objectius que compartim, de coses que fem plegats que no volem trencar amb tot això. No veig cap benefici en la independència.

La campanya del sí manté que Escòcia se'n sortirà millor sola...

No ho crec. Nosaltres ens beneficiem molt de pertànyer al Regne Unit i pensem que sortir-ne no tindria cap sentit.

Ara mateix a les enquestes el no és majoritari, ho serà d'aquí dos anys?

El suport a la independència no ha augmentat gaire en els percentatges que mostren les enquestes els últims trenta anys, i no crec que això canviï substancialment els pròxims dos anys.

¿El poble escocès se sent còmode dins del Regne Unit, es respecta la seva identitat?

Jo sóc ecocesa i estic orgullosa de ser-ho. Crec que la majoria d'escocesos ho senten així, estan molt orgullosos de la seva identitat i la seva història, però també se senten una part important del Regne Unit i d'Europa.

¿Madrid hauria de seguir el camí de Londres i deixar celebrar un referèndum a Catalunya?

És molt difícil recomanar a un altre país el que hauria de fer. Crec que s'ha d'escoltar la veu del poble. Els escocesos van votar clarament l'SNP, que tenia com a punt principal del seu programa electoral celebrar un referèndum d'independència, i això és el que permet el govern britànic. Si la situació fos la mateixa a Catalunya, diria a Espanya que actués d'aquesta manera.

¿Un no tancaria la porta a més autonomia per a Escòcia?

Al contrari, nosaltres sempre hem fet campanya a favor de donar més competències al Parlament escocès. I quan hem tingut majoria al Parlament d'Edimburg hem lluitat per aconseguir-ho. El procés de dotar de més poder Escòcia no es pot aturar de cap manera.

stats