Dossier 31/10/2012

El sud de Virgínia, amb Romney

Núria Ferragutcasas
3 min
ESQUIVANT LA TEMPESTA Angelique Hionis s'afanyava dilluns a eixugar l'entrada d'aigua al restaurant que regenta a Virgínia Beach. Aquest estat no va veure's afectat de ple per l'huracà Sandy, però sí que va patir forts vents i inundacions. Més pendents de les eleccions que de la tempesta, els ciutadans de Salem feien campanya dilluns pel republicà Mitt Romney.

SALEM (VIRGÍNIA)Tres grans carbasses i unes bruixes de la festa de Halloween donen la benvinguda a la botiga d'antiguitats que és al carrer principal de la petita ciutat de Salem, al sud de Virgínia. En un racó, entre miralls, calaixeres, plats de decoració i làmpares, hi ha un cendrer de vidre sobre una tauleta que conté xapes velles de candidats presidencials. Tots són republicans: Ronald Reagan, George Bush, Dwight Eisenhower i Wendell Wilkie.

"Recordes quin any es va presentar Wilkie a les eleccions?", pregunta Regina Hyer a la seva sòcia, Barbara Croy. "Es va enfrontar al president Franklin Roosevelt però no recordo exactament quan. Crec que el 1940", contesta mentre anota en una llibreta la nova venta. Tant Hyer com Croy afirmen que el negoci va bé però que el país cada cop està pitjor. Per això totes dues votaran dimarts que ve pel candidat republicà, Mitt Romney. "El president Obama ha triplicat el deute nacional, els preus de la gasolina s'han doblat i vuit milions de persones més necessiten ajudes per comprar menjar. A més, va aprovar d'amagat, durant la nit de Nadal, una reforma sanitària que ningú volia", diu Croy, que assegura que ha llegit molt sobre les eleccions.

La venedora d'antiguitats afirma que els mitjans de comunicació "liberals" no ho expliquen tot. "Vostè sabia que Barack Obama va ser educat entre comunistes? No entenc com no ens ho van dir fa quatre anys", es lamenta. Croy, més callada, intervé un moment per opinar sobre el president: "Crec que va prendre el pèl a tothom amb els seus grans discursos. Si no, mira què va passar en el seu primer debat, quan no tenia el teleprompter amb les frases que havia de dir".

Una nit electoral llarga

Hyer tampoc no es fia de les enquestes d'intenció de vot dels mitjans. "Diguin el que diguin, Romney guanyarà Virgínia i la presidència perquè és el millor candidat", diu convençuda. Una última enquesta del diari Washington Post dóna un avantatge al president Obama de quatre punts sobre el seu rival republicà en aquest estat del sud, però la mitjana de sondejos que fa la web RealClearPolítics els segueix donant un empat. Així, s'espera que la nit electoral serà llarga a Virgínia, però també a Ohio, ja que els dos estats són molt disputats i, segurament, tindran la clau de la Casa Blanca.

Salem està situada entre les muntanyes de Blue Ridge (cresta Blava), que a la tardor esclaten de colors, del groc al vermell, i ofereixen panoràmiques espectaculars. La indústria del tabac, com a tot Virgínia, era un dels pilars de la seva economia però les lleis restrictives contra els fumadors van obligar a tancar molts negocis. Avui és una ciutat dedicada als serveis i al cultiu de fruites -pomes i peres.

Regina Croy va deixar la seva feina d'administrativa a l'institut públic de la ciutat per muntar el seu propi negoci. "Confio en Mitt Romney, és un empresari honest que sabrà resoldre els nostres problemes econòmics", diu, i afegeix que li agrada que el republicà sigui multimilionari perquè així "no buscarà enriquir-se com fan alguns altres polítics".

El racisme del sud

D'altra banda, Croy deixa clar que la raça del president Obama no té res a veure amb la seva decisió. "A mi tant me fa. De fet, vaig votar als anys vuitanta per Douglas Wilder, el primer governador afroamericà de Virgínia i del país", afirma. "Ara hi ha molt menys racisme que abans". El febrer del 1861 Virgínia va decidir formar juntament amb sis estats més del sud els Estats Confederats d'Amèrica, després que Abraham Lincoln, contrari a l'esclavitud, fos escollit president dels Estats Units. Tot i perdre la guerra i l'alliberament dels afroamericans, el racisme i la segregació van arrelar amb força al sud fins als anys 70.

"Encara hi ha racisme. He viscut tota la meva vida aquí i he vist moltes pintades dels Ku Klux Klan", diu el Tommy mentre beu una cervesa en un bar uns metres més avall de la botiga d'antiguitats. Aquest carter retirat diu que votarà pel president Obama, tot i que a Salem la majoria és del Partit Republicà, i està convençut que el seu candidat guanyarà la reelecció. "Si mira la història del nostre país, és molt complicat que un president perdi. Sí, ja ho sé, Jimmy Carter va perdre, però Mitt Romney no és tan bon candidat com Ronald Reagan".

A la televisió les imatges de l'huracà Sandy capten l'atenció de la majoria dels clients. El Tommy deixa la política i fa broma amb la seva amiga sobre el mal temps. "Em posaré els peus d'ànec i un impermeable de cap a peus", diu rient.

stats