Efímers Tema del dia 28/09/2014

Unió promet definir-se encara que el TC actuï

ICV-EUiA fixarà demà la data de la consulta interna per deixar clar el seu vot

O.m./s.g.
3 min

BarcelonaAmb la convocatòria formal del 9-N, els dos partits del dret a decidir que encara no han definit la seva posició sobre què votar a la segona pregunta de la consulta acceleren els processos per encarar el debat intern. Unió i ICV-EUiA ja s’han posat en marxa per contrastar amb la militància la seva posició sobre la independència i celebraran al llarg de la setmana que ve consells nacionals per prendre una decisió definitiva.

En el cas d’Unió, segons va defensar ahir el seu secretari general, Ramon Espadaler, aquest debat s’abordarà encara que al llarg de la setmana -el consell nacional democristià es reuneix diumenge- el Tribunal Constitucional (TC) actuï contra la consulta. “Debatrem amb respecte quina és la posició d’Unió”, va defensar Espadaler, que és l’encarregat democristià de fer una proposta que englobi els partidaris del sí-no i els del sí-sí. El debat ha fet aflorar el xoc entre el sector independentista de la formació -liderat per Antoni Castellà i amb el suport de bona part del territori, que fa una setmana ja va aixecar la veu per defensar la independència- i l’entorn de Josep A. Duran i Lleida, ahir absent en la signatura del decret perquè era “fora de Catalunya” a causa d’un “tema privat”, segons va explicar el secretari general del partit.

Al llarg de la setmana, la direcció té previst mantenir contactes amb representants de totes les sensibilitats de la formació. “La instrucció que hem rebut de Duran és que no ens podem trencar durant el debat”, insisteixen des de la cúpula. En la seva carta web a la militància, el líder d’Unió -que paral·lelament treballa per ultimar els detalls de Catalunya al Centre, una plataforma destinada a “refundar el centre polític” amb l’horitzó d’unes hipotètiques eleccions plebiscitàries- va considerar que seria “imperdonable” que el partit democristià no trobés una fórmula per seguir unit.

La cita de diumenge és clau per al futur dels democristians, que veuen com els seus socis de CDC caminen amb ERC i la societat civil en la campanya del doble sí. Unió, un cop es defineixi sobre la independència, decidirà si s’afegeix a la campanya unitària. Dilluns ja va mantenir un contacte amb Carme Forcadell i Pere Pugès, de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Una absència criticada

També ICV-EUiA posa en marxa l’engranatge per convocar una consulta interna per definir el seu vot a la segona pregunta. Demà els consells nacionals dels dos partits de la coalició es reuniran per fixar la data de la votació, que se celebrarà en un termini d’entre una setmana i deu dies i que, en principi, pretenen mantenir encara que el TC veti la consulta. Les direccions proposaran que de cara al 9-N s’aposti per un sí a la primera pregunta i donar llibertat de vot a la segona per triar si Catalunya ha de ser o no independent. És la millor solució, asseguren, per garantir la unitat en un partit amb federalistes i independentistes.

Amb tot, l’absència del coordinador d’ICV, Joan Herrera, en la signatura del decret va molestar especialment els independentistes de l’àmbit de fet nacional del partit. “No ens tocava ser a Palau. No formem part de la majoria de Govern”, va intentar justificar Dolors Camats. Pels partidaris del sí-sí, però, s’ha comès un “error” per no ser en un acte “molt rellevant” d’afirmació de la sobirania de Catalunya i de legitimació del marc legal per votar el 9-N.

stats