Efímers 02/10/2017

Violència també digital contra el referèndum

La rapidesa amb què els sabotejadors localitzaven les noves adreces IP va quedar parcialment explicada en descobrir-se que diversos usuaris les anaven publicant en un fòrum de la web Forocoches

i
Albert Cuesta
2 min
Col·legi electoral situat a l’Institut Josep Serrat i Bonastre de Barcelona.

BarcelonaLa violència viscuda ahir va tenir traducció també en el món digital. Al cap de pocs minuts de constituir-se les meses es va descobrir que no es podia accedir a l’adreça Registremeses.com, habilitada pel Govern per consultar el cens universal de votants, com a conseqüència d’un bloqueig de domini semblant als aplicats en els dies precedents a les successives webs informatives del referèndum, però en aquest cas sense el conegut missatge amb l’escut de la Guàrdia Civil. Com que els ciutadans ja hi tenen la mà trencada, aviat van circular les adreces IP per connectar-se directament al servidor del cens.

Poc després es va interrompre la connexió a internet d’una bona part de les meses, sobretot les ubicades en centres públics d’ensenyament. Encara s’ha d’aclarir com es va portar a terme aquest tall (Telefónica, que gestiona per contracte la connectivitat fixa de l’administració pública catalana a internet, assegura que no hi va intervenir), però en molts col·legis van superar l’entrebanc connectant els ordinadors al punt d’accés wifi d’algun mòbil, arribant al punt de demanar als veïns que desactivessin les dades per no haver de competir per la connexió amb els vídeos de WhatsApp i les pujades de fotos a Instagram.

A més, el Govern va haver de canviar diverses vegades de servidor l’aplicació del cens durant la jornada per recuperar-la dels atacs de denegació de servei -saturació per excés de connexions simultànies- que l’anaven deixant fora de joc. La rapidesa amb què els sabotejadors localitzaven les noves adreces IP va quedar parcialment explicada en descobrir-se que diversos usuaris les anaven publicant en un fòrum de la web Forocoches, amb un públic poc amic del sobiranisme. A mitja tarda, la web va rebre amb la mateixa moneda: va patir un atac de denegació de servei que la va tenir desactivada una bona estona.

stats