previsions 25/05/2022

La méteo: la calor no trigarà a tornar

Demà encara cauran alguns xàfecs a les Balears, però com més avanci la setmana més sol farà

4 min

BarcelonaLa refrescada ha arribat al seu punt màxim aquest dimecres. Els núvols i l'aire fred, que avui ha sigut molt més present que ahir, han fet que aquest migdia l'anomalia negativa de les temperatures màximes a Catalunya hagi sigut de més de 5 graus. Aquest migdia de mitjana hi ha hagut cinc graus menys dels que tocaria, una dada que xoca frontalment amb l'anomalia positiva de 10 graus que hi va haver diumenge. Dels 31 graus als quals va arribar la mitja de les màximes diumenge s'ha passat a 16 d'avui.

Hi ha un parell de dades de la calor d'aquest cap de setmana que posen de manifest fins a quin punt les temperatures dels últims dies han sigut extraordinàries. Diumenge l'anomalia positiva de les temperatures màximes va ser de 10,1 graus si es compara amb la referència dels últims 13 anys. És a dir, agafant com a referència el període 2009-2020, diumenge al migdia hi va haver de mitjana deu graus més dels que caldria esperar. És l'anomalia positiva més forta que s'hagi registrat en els últims anys i en qualsevol moment de l'any. Episodis de temperatures molt altes per a l'època com el de l'abril del 2011 i el de la Candelera del 2020 havien registrat anomalies de més de 9 graus, però cap havia superat fins ara els 10 graus.

La mitjana de les màximes de diumenge va arribar a 31 ºC a Catalunya fent un càlcul a partir de dades de 87 estacions del Meteocat. La dada no només és la més alta en un mes de maig com a mínim des del 2009, sinó que ho és per molta diferència. El gràfic mostra com fins ara els dies més calorosos del maig havien quedat bastant lluny encara dels 30 graus. Aquest cap de setmana la calor va ser la dels dies més de temperatures més altes de l'estiu, un fet que al maig no havia passat fins ara. De fet, la dada de diumenge queda a tocar de situar-se entre els deu dies més calorosos del juny amb dades des del 2009. Molt pocs dies fins i tot de juny han registrat temperatures tan altes com les de diumenge.

La regada d'aquestes últimes hores suposa un alleugeriment significatiu en el context de sequera actual, sobretot després de la forta pujada de la temperatura del cap de setmana. Ahir en el conjunt de Catalunya va ser el dia de pluges més generals i abundants des del 12 de març, l'únic d'aquest 2022 amb més precipitacions que ahir.

Dels totals acumulats entre ahir i avui a les 8 del matí destaquen els 59 l/m² caiguts a la Vall d'en Bas, els 56 d'Olot, els 53 dels Hostalets de Pierola, els 52 de Font-rubí o els 50 de Montserrat i de Sant Pau de Segúries o els 49 de Vic. Gairebé arreu han caigut com a mínim 10 l/m². Només en algunes comarques de Ponent i del Pirineu Occidental la precipitació ha sigut més escassa que això. Les precipitacions estan deixant nevades destacables sobretot al vessant nord del Pirineu. Els sensors de les estacions del Meteocat detectaven un gruix de 13 cm aquest matí a Port de la Bonaigua i de gairebé 10 a Certascan.

Les precipitacions han regat de forma encara més significativa alguns punts de les Balears. A Palma fins a les vuit del matí d'avui hi han caigut ja 64 l/m² a Portopí i 60 a la Universitat. L'observatori del port no rebia tanta aigua en un sol dia des del 15 de setembre del 2017. Destaquen també els 50 l/m² de Santa Maria del Camí i de l'aeroport de Son Bonet. La pluja ha descarregat en poca, i ha anat acompanyada de llamps i trons i cops de vent que han arribat als 85 km/h a l'aeroport de Palma.

A la tarda fins i tot s'obriran clarianes però encara es podrien escapar ruixats puntuals entre el Pirineu Oriental i la serralada Transversal. A partir del migdia poden caure també alguns xàfecs curts però intensos a les Pitiüses. Demà predominarà el sol, però el dia encara serà mig ennuvolat a l'est de Catalunya i sobretot a les Balears, on podrien arribar a caure algunes pluges brusques. La temperatura començarà una pujada clara i notòria que farà que el cap de setmana torni a ser calorós. Els pròxims dies les temperatures no pujaran tant com el cap de setmana passat, però dissabte i diumenge se superaran els 30 ºC en moltes comarques i les màximes més altes s'acostaran als 35 ºC.

A llarg termini no està del tot clar si la calor s'instal·larà i marcarà els primers dies també del juny o si la setmana que ve començarà amb una refrescada. Encara hi ha incertesa sobre això, tot i que a hores d'ara el més probable és un inici de juny amb més calor del que caldria esperar per a l'època.

El temps serà cada cop més assolellat. Divendres encara podrien quedar alguns intervals de núvols a les Balears i en comarques de Girona i de Barcelona, però en general farà sol. Dissabte i diumenge els núvols seran escassos. Diumenge a la tarda sembla que hi haurà més nuvolades al Pirineu i als Ports, però a hores d'ara res fa pensar en tempestes gaire extenses o significatives.

Avui i demà la tramuntana bufarà amb ratxes de 60 o 70 km/h en alguns punts de l'Empordà i el mestral també es deixarà sentir a les Terres de l'Ebre. El vent de nord s'allargarà com a mínim fins divendres però sembla que el cap de setmana tendirà a desaparèixer.

stats