previsions 11/06/2022

Calor de plena canícula abans de Sant Joan

Avui hem tingut gairebé 7 ºC més del que tocaria i la setmana que ve els termòmetres encara repuntaran 4 o 5 graus més

2 min
Sortida de sol d'aquest dissabte des de Manlleu, a Osona.
Escolta aquí la previsió del temps

Tot i que en força comarques interiors la matinada encara ha sigut relativament fresca –s'ha baixat dels 10 °C a Puigcerdà, a Prades i al Pont de Suert i la mínima ha sigut de 12 graus a Girona o 14 a Mollerussa–, prop de mar la nit ha sigut més xafogosa que l'anterior i el termòmetre s'ha frenat als 18 °C a Roses, als 19 a Tarragona o als 21 al centre de Barcelona. Valors de ple estiu que també s'han repetit al migdia, amb màximes que s'han enfilat fins als 38 ºC a Lleida, els 37 a les Borges Blanques o els 36 a Tremp, Mollerussa i Artés.

Avui, la mitjana de les temperatures màximes de Catalunya ha superat per tercer cop aquest any els 30 graus -el 21 i el 22 de maig són els dos únics antecedents- i ha sigut 6,6 ºC més càlida del que caldria esperar un 11 de juny. De fet, si observem el gràfic de l'anomalia diària de la temperatura diürna al nostre país, ens adonarem que arroseguem temperatures molt més altes del que tocaria des de finals del mes d'abril.

Avui hem passat més de calor que ahir, però molt probablement aquest dissabte serà la jornada menys càlida de les pròximes set o vuit. Les últimes actualitzacions dels mapes del temps confirmen l'ascens progressiu de les temperatures a curt i a mitjà termini i apunten que durant la segona meitat de la setmana vinent –especialment el tram comprès entre dijous i dissabte– es podrien superar els 40 °C en força comarques interiors. A la façana litoral el mercuri quedarà més frenat, però la sensació de xafogor serà molt marcada i en alguns barris de la ciutat de Barcelona la mínima se situarà per sobre dels 25 graus.

Diferència de temperatura diürna prevista entre avui i divendres que ve.

Una calorada excepcional per a l'època de l'any que vindrà acompanyada de moltes hores de cel clar. El dissabte el passarem amb un bon sol al conjunt del país i no serà fins a mitja tarda que creixeran algunes nuvolades en punts de muntanya, especialment a l'extrem nord del país, i que fins i tot s'escaparà algun ruixat aïllat al Pirineu. Demà diumenge es repetirà la jugada, però la segona meitat del dia serà més insegura i els xàfecs podran regar qualsevol indret del Pirineu i Prepirineu de Lleida i també podrà caure alguna tamborinada al voltant dels Ports.

Dilluns a la tarda els ruixats també podran afectar les comarques interiors de Girona i de Barcelona i, cap al tard, es podria escapar alguna gotellada a la Costa Brava. I a partir de dimarts i, com a mínim fins dijous, tot fa pensar que es repetiran els xàfecs dispersos de tarda en indrets del terç nord de Catalunya. Els mapes del temps, però, no apunten pluja fora d'aquestes comarques més septentrionals abans de deu dies i, per tant, a bona part de Catalunya es mantindrà la sequera fins ben entrada la segona quinzena del mes de juny.

stats