previsions 30/05/2021

La calor s'instal·la però el sol no s'acaba d'imposar

Aquesta matinada ha sigut la més xafogosa des de mitjans de setembre de l'any passat

2 min
Cortina de precipitació, aquest matí, des de l'Observatori Fabra de Barcelona.
Escolta aquí la previsió del temps

Hem encetat el diumenge amb el cel tapat a pràcticament tot el país i encara amb alguns ruixats residuals a la Costa Brava i a les comarques del sud. Les precipitacions aviat desapareixeran i a mesura que avanci el matí s'aniran obrint grans clarianes d'oest a est, però l'abundant nuvolositat de les últimes hores ens ha deixat una matinada amb registres de temperatura més habituals de finals de juny o principis de juliol: aquesta nit el termòmetre no ha baixat dels 18 graus a Tortosa, Lleida, Igualada o Amposta ni dels 22 al centre de Barcelona. De fet, en moltes comarques, aquesta ha sigut la matinada més xafogosa des del 19 de setembre de l'any passat.

Previsió de pluja acumulada per a aquest diumenge.

I malgrat que avui les màximes quedaran una mica més frenades que ahir, la sensació d'estiu serà evident durant tota la jornada i cap a Ponent i la vall de l'Ebre es tornaran a superar els 30 ºC amb facilitat. Aquesta bonança tèrmica, però, vindrà acompanyada d'un temps insegur en moltes comarques interiors: pels volts del migdia apareixeran els primers nuclis tempestuosos al Pirineu i a mesura que avanci la tarda els ruixats i els xàfecs sobtats podran regar qualsevol indret de la meitat nord del país i de l'entorn dels Ports. Allà on descarregui amb una mica d'intensitat, la refrescada serà clara i en ciutats com Vic, Olot, Solsona o Tremp el termòmetre recularà 10 o 12 graus en ben poca estona.

Divendres que ve encara es fregaran els 30 ºC amb facilitat en moltes comarques interiors.

I amb els mapes de previsió a curt i mitjà termini sobre la taula, tenim clar que el sol no s'imposarà d'una manera més o menys clara abans de set o vuit dies però que l'ambient d'estiu ja no ens abandonarà i, tot i que no esperem cap gran calorada, les temperatures diürnes d'entre 25 i 30 graus estaran a l'ordre del dia fins al cap de setmana vinent.

Dimarts serà el dia més insegur de la setmana que ve.

L'inici del mes de juny vindrà marcat per un cel variable i per uns ruixats que pràcticament cada tarda regaran algun punt o altre del Pirineu però que difícilment s'estendran més enllà de la serralada. Ara mateix, només dimarts sembla que podria arribar a ploure a Ponent i, ja de cara al vespre, potser també en algun tram de costa. I potser dimecres s'escaparia algun xàfec aïllat de tarda a les comarques interiors de Girona. En tot cas, fenòmens puntuals en una setmana càlida però amb menys estones de cel clar del que seria habitual en aquestes alçades de temporada.

stats