La méteo

La méteo: el temps mogut i canviant ha tornat per quedar-se

Dimarts tindrem la tongada de pluja més important, però els pròxims dies es repetiran els xàfecs a diverses comarques

2 min

BarcelonaLa calor i la calma han viscut les seves últimes hores aquest dilluns abans d’un canvi sobtat de temps. L’arribada d’un front fred reactivarà la inestabilitat amb una tongada de xàfecs i tempestes en qualsevol punt del país. A més, les temperatures baixaran clarament, amb l’excepció de la costa sud. Un temps mogut cent per cent primaveral i una refrescada que es mantindran els pròxims dies.

Dimarts: canvi de temps

L’arribada d’un front acompanyat d’un embossament d’aire fred embolicarà el temps aquest dimarts. Des de la matinada i fins a primera hora de la tarda ens creuarà una tongada de xàfecs i tempestes d’oest a est. Pot ploure en qualsevol punt, tot i que al sud les precipitacions seran més escasses (excepte als Ports). A la tarda els ruixats quedaran concretats al Pirineu, al Prepirineu, als Ports, al nord-est i en punts del prelitoral. Tot plegat de forma molt irregular.

On més aigua es pot acumular és a la cara sud del Pirineu i del Prepirineu, també a l’oriental, amb una cota de neu que baixarà fins als 2.400 o els 2.200 metres. Una bona notícia per mantenir l’aportació d’aigua als pantans de les conques internes. Localment no es descarta alguna tempesta forta, fins i tot acompanyada de calamarsa. Per aquesta raó el Meteocat ha activat l’alerta per pluja intensa a les següents comarques: el Berguedà, Osona, el Lluçanès, el Bages, l'Anoia, el Moianès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès.

Tot plegat amb unes temperatures que baixaran clarament en general, sobretot a l’interior. Les màximes quedaran entre 3 i 7 graus més baixes en conjunt, però la refrescada pot ser encara més acusada a l’interior nord-est i al Pirineu. En canvi, a la costa sud el vent reescalfat farà pujar encara una mica més els termòmetres. Molts valors es mouran entre els 17 ºC i els 23 ºC, més alts al sud i a Ponent. Bufarà la tramuntana a l’Empordà i una mica el mestral al sud.

Pròxims dies: temps mogut

El temps no farà net la resta de la setmana i cada dia es repetiran alguns xàfecs i tronades de forma dispersa. Cauran sobretot en punts del Pirineu, del Prepirineu, del nord-est, del prelitoral i també als Ports. Difícilment plourà a la resta del país, tot i que no es pot descartar algun ruixat o gotellada dispers. Una situació meteorològica moguda i canviant típica de la primavera que farà bona la dita "al maig cada dia un raig".

Pel que fa a les temperatures, dimecres encara baixaran una mica més, especialment al sud del país després del pic càlid de dimarts. Per tant, els termòmetres es mantindran a ratlla els pròxims dies amb valors normals per a l’època o lleugerament per sota del que tocaria.

stats