previsions 18/02/2021

La méteo: més clarianes a l'espera d'un canvi de temps a partir de diumenge

Una pertorbació provocarà vent, mala mar i algunes pluges al final del cap de setmana

3 min

BarcelonaAmb el pas del matí els núvols s'han anat esqueixant gairebé a tot arreu. Avui la temperatura s'ha tornat a enfilar fins als 20 graus en algunes comarques, sobretot al Pirineu i el Prepirineu, on el sol ha predominat durant tot el dia. D'entre les màximes més altes destaquen els 20 graus de Bossòst, d'Organyà i de la Seu d'Urgell, els 19 de Vic i de la Vall d'en Bas, i els 18 del Pont de Suert. En canvi, al centre de Barcelona fins a les tres de tarda la temperatura no havia passat dels 15 graus, i a Tarragona la màxima estava clavada en 14.

Aquest matí els núvols baixos s'han escampat per moltes zones pròximes a la costa d'una manera extensa que ha permès fins i tot identificar algunes valls per on la humitat s'ha pogut anar escolant. La imatge d'aquest matí del satèl·lit Terra permet veure com els núvols baixos s'han enfilat per la vall del Llobregat fins al pla de Bages o també resseguint conques d'alfuents com l'Anoia. És curiós veure com es tracta de núvols molt baixos que s'acaben en sec i que adopten formes relacionades amb el relleu.

Imatge d'aquest matí del satèl·lit Terra

Aquest ambient poc hivernal marcarà també l'inici del cap de setmana. Demà hi haurà menys humitat i menys núvols baixos que avui. El sol predominarà a tot arreu, només amb algunes boirines matinals. Al migdia la temperatura s'enfilarà una mica més que els últims dies al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. El cap de setmana començarà sense canvis, amb un dissabte de sol. A primera hora alguns termòmetres baixaran dels 5 graus en fondalades interiors i prelitorals, però al migdia l'ambient tornarà a ser molt agradable i amb poc vent.

Diumenge canviarà el temps. L'entrada del vent de llevant portarà més humitat i un augment dels núvols, i tot plegat farà que la sensació tèrmica sigui més baixa durant una bona part del dia. El cap de setmana s'acabarà amb el mar molt alterat. La causant d'aquest canvi de temps serà una pertorbació que es formarà al sud-est de la Península.

Cops de vent màxims previstos per a diumenge al matí.

Avui els mapes del temps han augmentat clarament les opcions que la borrasca deixi pluja, però això probablement no passarà fins diumenge a la nit i dilluns al matí. La setmana que ve podria començar amb pluja a tot arreu i, si bé en general les precipitacions seran minses, a les Terres de l'Ebre i en sectors del nord del Pirineu, de la Catalunya del Nord i de les comarques de Girona hi podria arribar a ploure amb ganes. Dilluns hi pot arribar a haver cops de vent de fins a 70 km/h a la costa, i cal esperar un inici de setmana amb un temporal de mar considerable.

Sembla clar que aquesta borrasca es desfarà de pressa i que el temps plujós o molt tapat no marcarà la resta de la setmana. El canvi de temps no comportarà un canvi de masses d'aire. La setmana que ve no farà més fred: un cop pari el vent i s'obrin clarianes la sensació tèrmica tornarà a pujar ràpidament. Acabarem el febrer amb tan poca sensació d'hivern com els últims dies.

Acumulacions de precipitació previstes per a dilluns.
stats