La méteo

Cap d'Any amb núvols al matí i algun plugim al nord-est

Demà remunten els termòmetres, però tornaran a baixar per Reis

2 min
Darrera posta de sol de l'any, amb iridiscències, des de Vic

BarcelonaEl Cap d'Any començarà amb nuvolositat, amb les restes del front que ens acabarà de creuar en les pròximes hores. Seran núvols alts i mitjans, una mica més densos cap al nord-est, on podran deixar algunes pluges minses en forma de plugims, per exemple, al Baix Empordà o al nord del Maresme. En qualsevol cas, les quantitats registrades seran molt escasses i, per tant, el 2024 començarà també sense pluges generals. La cota de neu se situarà cap als 1.200 metres, i els xàfecs quedaran restringits a la Vall d'Aran i al nord del Pallars Sobirà.

Apareixeran alguns bancs de boira a Ponent a primera hora del dia i amb el pas de les hores s'obriran clarianes.

Les temperatures començaran el 2024 amb una davallada, amb màximes uns 2 o 3 graus per sota de les que hem registrat diumenge, sobretot cap al nord-est. Les màximes del país es mouran entre els 10 ºC i els 14 ºC i a les Terres de l'Ebre es registraran les més elevades, amb valors al voltant dels 16 ºC o 17 ºC.

Temperatura màxima prevista

De fet, malgrat les davallades puntuals i les nits fredes anticiclòniques, aquest mes de desembre ha estat més càlid del que tocaria, tal com mostra el gràfic de la temperatura mitjana màxima a Catalunya, on predomina el color vermell (anomalies positives) durant gran part del mes.

Els termòmetres tornaran a remuntar el dia 3 i baixaran de nou cap a Reis. De fet, entre els dies 5 i 6 entraran vents del nord i un front podrà deixar nevades al Pirineu occidental. Els models indiquen xàfecs al terç nord i també precipitacions (de 2 a 5 mm) a la costa o al prelitoral.

No obstant això, de moment les esperades pluges abundants i generals no s'entreveuen enlloc. I a mitjà o a llarg termini, encara que el fred estigui més present i es normalitzin les temperatures, les precipitacions continuaran sent molt més escasses del que és normal. Els models només indiquen acumulacions superiors als 20 mm en els pròxims nou dies al Pirineu, relacionades amb la borrasca prevista per Reis, que podrà deixar xàfecs i nevades a l'extrem nord-oest del territori, però amb poca probabilitat d'arribar a regar la resta del país.

Probabilitat de pluges superiors als 20 mm durant els pròxims 9 dies
stats