La méteo
previsions 23/09/2023

Ambient de tardor, però la sensació d'estiu tornarà la setmana vinent

Primer dia de la tardor amb ambient molt fresc, amb un nou repunt del termòmetre els pròxims dies

3 min
Cel carregat amb núvols baixos, a l'alba, des de Manlleu

Avui a les 8.50 h hem entrat a la tardor astronòmica amb temperatures que semblen anunciar que efectivament hi ha un canvi i comencem una nova estació, però res més lluny de la realitat. Malgrat els valors baixos de la matinada, s'espera una remuntada de la temperatura a partir de diumenge. Destaquem alguns valors mínims registrats:

  • Salòria (2.300 m): -2 ºC
  • la Tossa d'Alp (2.500 m): -1 ºC
  • Bonaigua (2.200 m): 0 ºC
  • Puigcerdà: 3 ºC
  • Solsona: 7 ºC
  • Tremp: 7 ºC
  • Lleida: 11 ºC
  • Cunit: 12 ºC
  • Castell d'Aro: 13 ºC
  • Viladecans: 14 ºC

Avui quedaran alguns núvols baixos al vessant nord del Pirineu i restes de nuvolositat cap al nord-est. Des de la costa, veurem descarregar tempestes a dins del mar i localment no es descarta algun xàfec durant la tarda a l'interior de la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès o a la Garrotxa. Al vespre és una mica probable la pluja al voltant de Barcelona, però si hi arriba a caure algun xàfec serà sempre molt puntual i aïllat. En tot cas, seran de curta durada i d'intensitat feble.

Pluja total prevista en 24h

Bufaran el mestral i la tramuntana matinals a la Costa Daurada i al nord de la Costa Brava, respectivament, amb tendència a anar afluixant amb el pas de les hores.

Les temperatures es mantindran a ratlla avui a la costa i al prelitoral, així com a l'interior i al Pirineu. Al migdia el termòmetre marcarà valors baixos per aquestes dates i la temperatura recularà sobretot a la costa central, on ja sense el vent de ponent es notarà més sensació de fresca. En moltes comarques no passaran dels 25 ºC i al Pirineu quedaran al voltant dels 15 ºC.

Nuvolositat prevista
Temperatura màxima prevista
Temperatura mínima prevista

Diumenge només apareixeran alguns núvols baixos a la costa central o al sud de la Costa Brava, sense esperar-ne precipitacions. En tot cas, de matinada podrà escapar-se algun xàfec puntual, però poca cosa més. El cel es mantindrà serè a tot el territori i les temperatures pujaran fins als 30 ºC a l'interior, sobretot a l'Ebre i a Ponent. Els vents seran més febles i s'imposarà la marinada a la costa, amb vent de sud i sud-oest.

Els pròxims dies la temperatura remuntarà ràpidament. La nit vinent l'ambient tornarà a ser més d'octubre que de setembre, amb mínimes de 5 ºC a les valls pirinenques, però els termòmetres, tant de nit com de dia, ja començaran a pujar demà. La setmana que ve farà calor d'estiu i al migdia el termòmetre s'acostarà una altra vegada als 30 graus en comarques interiors, sobretot durant la part central de la setmana. Tota la setmana serà sostingudament estiuenca, però val a dir que el fet que hi hagi poc vent i que les nits comencin a ser llargues pot afavorir la inversió tèrmica, de manera que proporcionalment de matinada els termòmetres marcaran valors més normals per a l'època que al migdia.

Tampoc cal esperar canvis de temps que puguin fer tornar els ruixats o pluges més importants. La setmana estarà marcada pel domini de l'anticicló i ara mateix sembla molt difícil que abans que s'acabi el mes de setembre hi hagi cap situació de ruixats destacables. La setmana que ve serà molt assolellada, apareixeran algunes primeres boires i boirines en zones enclotades i com a molt cap a la part central de la setmana hi haurà alguns núvols més.

Per trobar algunes notes d'optimisme cal anar bastant enllà. A hores d'ara, els mapes d'anomalia de precipitació per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen una setmana que ve molt seca al Mediterrani occidental i per contra plujosa al mar Jònic. Per a la primera part de l'octubre no hi ha indicadors clars que facin ser optimistes, però com a mínim la previsió apunta de moment a pluges normals a l'època.

stats