previsions 01/08/2022

La méteo: una onada de calor llarga marcarà també aquesta setmana

Dimecres es tornaran a superar puntualment els 40 graus i fins a la setmana que ve no hi ha indicis d'una baixada de la temperatura.

4 min

BarcelonaHem tancat un mes de juliol que passarà a la història com un dels mesos més calorosos, si no el més calorós, que s'hagi pogut mesurar a Catalunya. D'entrada amb dades des del 2009 no hi ha hagut cap altre mes tan difícil de passar com aquest. La mitjana de temperatura per al conjunt de Catalunya d'aquest mes de juliol (24 °C) supera clarament els 23,5 que hi va haver el juliol del 2015, segons càlculs de l'ARA a partir de dades de 87 estacions del Meteocat. Cap agost dels últims 13 anys ha tingut una mitjana de temperatura que hagi arribat a 23 °C.

Les dades obertes del Meteocat no arriben més enllà del 2009 i no ens permeten respondre a la gran pregunta de si aquest juliol ha sigut en el conjunt de Catalunya més calorós que el mític agost del 2003, però algunes dades a escala individual ens fan pensar que la situació ha sigut molt similar a la de llavors. L'històric Observatori de l'Ebre, situat a Roquetes, ha registrat el mes més calorós dels seus més de 100 anys de dades. Els 28,8 °C d'aquest juliol superen els 28,5 de l'agost del 2003. A l'aeroport de Girona s'han igualat els 27 °C d'aquell mític agost. Al Berguedà tampoc hi ha precedents d'un mes més calorós que el juliol passat, segons ha explicat a Twitter el tècnic del Meteocat Aleix Serra.

A l'aeroport del Prat, en canvi, la dada del 2003 supera per vuit dècimes de grau la del juliol d'enguany, i a l'Observatori Fabra del Tibidabo també s'ha quedat lluny del rècord històric de llavors. A Lleida s'ha superat el 2003, però, en canvi, el mes més calorós viscut a la ciutat des del 1960 continuarà sent el juliol del 2015 per dues dècimes de grau. A l'aeroport de Reus el juliol del 2015 també va ser marcadament més càlid que aquest últim.

Tot això sense oblidar que el juny i el maig ja van ser mesos extraordinàriament càlids. El maig va ser el més càlid a Catalunya amb dades del 2009, el juny també va ser el més càlid des del 2003 segons el Meteocat, i molts observatoris van batre els rècords de les seves sèries. Per tant, ja fa 90 dies que estem instal·lats en un ambient molt més càlid del que caldria esperar, cosa que afavoreix aquesta sensació d'estiu etern que segurament molta gent està tenint.

Afortunadament, ahir com a mínim van arribar algunes tempestes en punts del Pirineu i de la Catalunya Central. A Orís, a Osona, es van arribar a acumular 76 l/m², molts dels quals caiguts en menys de mitja hora. A Castellar de n'Hug en van caure 45, a Guardiola de Berguedà 34 i a Berga 29, i també destaquen els 23 l/m² de la Pobla de Segur i els 19 de Pujalt. En alguns punts de la Segarra les tempestes van anar fins i tot acompanyades de pedra.

Tant a Berga com a Guardiola de Berguedà ahir va ser el dia més plujós del 2022 fins ara, i en el cas de Guardiola de Berguedà cal remuntar-se fins al 25 de juny del 2020 per trobar un dia en què plogués més que ahir. Unes dades que posen de manifest fins a quin punt falta aigua a la zona.

Aquesta setmana les tempestes no seran tan protagonistes i, en canvi, sí que ho tornarà a ser la calor forta. Avui la temperatura seguirà la tendència a l'alça que ja va començar ahir. Al migdia avui hi haurà més temperatures de més de 35 °C que el cap de setmana, i la pujada no s'aturarà fins dimecres. Els pròxims dies la temperatura tornarà a superar puntualment els 40 °C a Ponent, i si bé sembla clar que en general no hi haurà rècords i que aquesta no serà l'onada de calor més forta de l'any, sí que tornarà a ser una situació de temperatures molt altes persistent i que s'allargarà bona part de la setmana. A partir de dimecres i fins diumenge cada dia s'arribarà a 37 o 38 °C a Ponent, i alguns dies puntualment es pot tornar a arribar als 40. A la costa les mínimes seran molt altes, a prop dels 25 °C en molts indrets, sobretot durant la primera part de la setmana.

El més desesperant segurament és que no es dibuixa als mapes del temps encara el moment en què la temperatura pugui tornar a normalitzar-se. La temperatura serà sostingudament més alta del que caldria esperar durant tota la setmana, i no és gens descartable que durant l'inici de la setmana que ve el termòmetre marqui valors més extrems.

Pel que fa a l'estat del cel, avui no hi haurà ruixats tan abundants com ahir, però no és descartable algun xàfec més aïllat entre el Pirineu i el Prepirineu. En general farà sol. Demà també serà un dia molt tranquil i els ruixats de tarda que puguin aparèixer seran escassos. A partir de dimecres augmentarà lleugerament la inestabilitat: dimecres a última hora es podrien escapar ruixats puntuals al Pirineu occidental i a les comarques de l'extrem oest, i durant la segona part de la setmana les tempestes de tarda seran més freqüents al Pirineu.

Entre avui i demà el garbí i la tramuntana s'aniran intercalant a la Costa Brava, on el vent poc o molt s'anirà deixant sentir, però en general aquesta setmana les marinades no seran gaire intenses i la situació marítima serà molt tranquil·la.

stats