Una illa de calor insuportable: "Al Raval no hi ha gaires llocs d'ombra i on corri l'aire"

Els veïns del barri pateixen temperatures que no baixen dels 25 graus ni a la nit des de fa dues setmanes

Pau Castellote / Miquel Bernis
4 min
La Ronda Sant Antoni amb gent prenent la fresca

Barcelona“Al Raval no hi ha gaires espais a l’ombra i on corri l’aire”, denuncia un veí del barri mentre interromp la lectura d'un conte a la seva filla a la biblioteca municipal. No és l’únic que ha de combatre la calor buscant refugis al carrer, perquè a casa seva hi fa massa calor. La Melissa, acompanyada de la seva filla, és un altre cas: “Vivim en un àtic que s’escalfa molt i on quasi no corre l’aire”. La situació es repeteix a moltes altres llars i, especialment, aquests dies en què el termòmetre es resisteix a baixar i fa l’ambient encara més irrespirable tant de dia com de nit.

Al Raval, de fet, s’ha estat a punt de batre aquest any un rècord difícil d’empassar: la ratxa de nits tòrrides consecutives. El 10 d’agost la mínima va ser de 25 graus exactes, i des de llavors gairebé cada dia hi ha hagut mínimes de més de 25 graus, des de dilluns amb prou feina s'ha baixat de 28. Es dona la circumstància que el 18 d’agost la mínima va caure a 24,8 °C, però es pot dir que al barri virtualment s’hauran encadenat quinze dies sense baixar de 25 graus, un fet inèdit i una situació realment difícil de suportar si no es té aire condicionat.

“Hem vist que l’emergència climàtica no afecta a tothom per igual. Al Raval a les nits es pot arribar a estar tres o quatre graus per sobre que en altres barris de Barcelona”, subratlla l’Anna Lite, que és tècnica de la Fundació Tot Raval, una entitat que justament treballa a l’estiu per oferir activitats als equipaments del barri perquè els infants puguin combatre les altes temperatures. Aquest any, a més, han editat un mapa dirigit a tots els veïns perquè puguin trobar els seus espais refugi de la calor.

Temperatura mínima a les estacions de Barcelona
Dades des del juliol en graus centígrads

El 92% de la població del districte de Ciutat Vella viu en risc de vulnerabilitat climàtica, segons recollia en un estudi del passat setembre l’Institut Metròpoli (l’antic Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona). A part de l’evidència que la situació socioeconòmica de les llars propicia la vulnerabilitat climàtica, els investigadors detallaven que al Raval hi convergeixen factors que propicien que sigui una illa de calor. Les condicions del parc d’habitatges, en moltes ocasions vells i en mal estat; la configuració dels carrers, que no afavoreix la circulació de l’aire; l’absència de parcs i d’espais verds; i la pobresa energètica, són els principals trets que destaca l’estudi.

“El 23% d’habitatges no poden mantenir una temperatura adequada a l’hivern i el 40% de les famílies no poden afrontar despeses imprevistes”, assegura Lite citant diversos estudis. Testimonis com el de la Valerie, una veïna del barri amb dos fills de 6 i 11 anys, que reconeix tenir aire condicionat i no encendre’l pel que costa, evidencien aquesta situació.

Adolescents juguen a l'ombra a les Pistes de Sant Rafael, un dels espais indicats al mapa.

Oasis per a infants i adolescents

El projecte de la Fundació Tot Raval per estalviar a menors i adolescents els efectes de les altes temperatures durant unes hores va començar fa tres estius. “Després de la pandèmia, en què els nens van estar tancats a casa, vam veure que a l’estiu havíem d’oferir activitats de lleure educatiu”, explica Lite. Així van començar a oferir activitats als equipaments del barri com tallers i gimcanes dins del projecte comunitari #RavalEstiuEducatiu.

Aquest any ofereixen una trentena d’activitats, a les quals els infants tenen accés a través dels casals del barri. El contacontes que es fa a la zona infantil de la Biblioteca Sant Pau - Santa Creu o descobrir l’interior del Palau Güell seguint pistes són algunes de les opcions.

Per a tot el veïnat, adults i joves, el mapa elaborat per la fundació aquest any situa tots els llocs estratègics oberts al públic per fugir de la calor. Els refugis són espais com el CCCB, les pistes de Sant Rafael o el pati de l’escola bressol EBM Canigó. Des d’equipaments culturals a pistes esportives. Alguns tenen aire condicionat i d’altres només una bona ombra. “Cada dia anem una estona al CCCB perquè passa una mica l’aire, i com que hi ha ombra s’està prou bé”, explica la Samara, veïna del Raval que té un fill d’un any. Quan surten a passejar, passen sempre una estona a l’entrada del CCCB, on hi ha instal·lades unes carpes que ofereixen un lloc de repòs als veïns. L’equipament és, a més, refugi climàtic.

La iniciativa, que té el suport de l’Ajuntament, està “en un estadi embrionari”, diu Lite. El projecte de Tot Raval, confia, ha de créixer els propers anys i compta amb l’impuls d’un referent “molt inspirador”. Explica que a Chicago, el 1995, una onada de calor va matar prop de 700 persones, la majoria de barris empobrits i de població afroamericana. Es va veure, però, que aquells barris on hi havia les anomenades “infraestructures socials” no patien les mateixes morts. Ara Lite espera que es generi el mateix al seu barri: “Tenim confiança que la comunitat pugui crear xarxes de suport”.

Refugi climàtic nocturn al Poblenou

El CUESB, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona, situat al Poblenou, estarà de guàrdia durant les nits tòrrides per allotjar les persones vulnerables que no puguin quedar-se a casa seva, necessitin un espai fresc i no disposin d'una bona refrigeració. Les altes temperatures de l’onada de calor han fet que per primer cop s’activi el Pla Calor en fase d’emergència, la versió estival del Pla Fred, però que a diferència d’aquest, no preveu una cerca activa de persones que viuen al carrer per traslladar-los a aquest refugi, sinó que està pensat per al col·lectiu en seguiment pels serveis socials municipals. De fet, s'han enviat missatges de SMS a 6.347 usuaris susceptibles de fer servir aquest recurs.

El centre disposa de 40 places i des del 19 d'agost, mentre el pla va estar en fase d'alerta, es van atendre 13 persones i una més, la nit de dilluns, en l'estrena de la fase d'emergència. Mentre els termòmetres nocturns no es normalitzin, l'Ajuntament preveu prestar ventiladors a aquestes persones vulnerables, així com portar-les a casa els àpats. L'objectiu és que la gent gran o els malalts crònics no hagin de sortir de casa ni suportar les elevades temperatures.

stats