Piscines gratuïtes per passar a la fresca l'onada de calor

Diversos ajuntaments obren espais municipals per utilitzar-los com a refugis climàtics

2 min
Prohibit el ‘topless’: discriminació a 
 Les piscines

BarcelonaAquest estiu les temperatures mínimes de Catalunya estan sent les més altes dels últims catorze anys. Tenint en compte aquest context, i davant l'onada de calor que s'està vivint a tot el país, aquesta setmana diversos municipis han pres mesures per ajudar els ciutadans a conviure amb les altes temperatures. Una d'elles és obrir les piscines municipals de manera gratuïta durant aquests dies en què molts indrets han fregat els 40 graus. Entre aquests municipis hi ha pobles petits com Sant Feliu de Codines, al Vallès Oriental, Falset, al Priorat, o Gelida, a l'Alt Penedès, però també hi ha poblacions de més de 20.000 habitants com Martorell o Sant Cugat del Vallès, on els 90.000 veïns poden accedir gratuïtament a la piscina sempre que hi ha una onada de calor. En el cas d'aquest municipi del Vallès, la mesura s'activa automàticament per a tots els ciutadans quan s'arriba a un nivell alt de calor. En altres pobles, com Gelida, és el consistori qui cada vegada decideix si s'obre la piscina municipal a tothom quan hi ha una onada de calor; i a Sant Feliu de Codines o les Franqueses, la gratuïtat es reserva únicament a la població vulnerable: més grans de 65 anys, menors de 12 acompanyats i dones embarassades.

La majoria dels pobles també restringeixen l'accés gratuït a la piscina només als veïns de la localitat i, tot i no cobrar entrada, sí que es demana el DNI abans d'entrar per comprovar que s'està empadronat a la localitat. A Artés, un municipi de menys de 6.000 habitants de la comarca del Bages, hi deixen entrar tothom, independentment del seu domicili. "És veritat que sempre hi ha queixes de persones que han pagat un abonament i no veuen amb bons ulls que ara tothom pugui entrar-hi gratis, però hem de fer pedagogia perquè s'entengui que són mesures puntuals i excepcionals que han de poder arribar a tothom", explica la regidora d'Esports, Sandra García.

La regidora explica que en el cas d'Artés l'obertura de la piscina és primordial perquè, al ser un municipi petit, no disposen de cap altre espai que pugui ser refugi climàtic quan hi ha pics de calor continuats. De fet, inicialment el consistori havia obert la piscina només fins aquest dimarts 22 d'agost, però no descarten ampliar la mesura algun dia més després de constatar que aquesta setmana hi ha hagut un repunt important de banyistes i davant la previsió que les temperatures segueixin sent molt altes.

Habilitar més refugis climàtics

Més enllà de l'obertura de les piscines municipals, també hi ha molts pobles i ciutats que, per aquests dies puntuals, estan obrint espais municipals perquè actuïn com a refugis climàtics: des de centres cívics a casals de la gent gran que estaven tancats durant el mes d'agost per vacances. També s'ha ampliat l'horari de les biblioteques públiques, i a Lleida, a més, les residències geriàtriques tenen la porta oberta per a veïns que volen refrescar-se durant una estona.

stats